Veelgestelde vragen

Hier lees je de antwoorden op de meest gestelde vragen

Gaan we de eerste les meteen het water in of blijven we alleen op de kant?
De eerste les beginnen we op de kant met het klaar maken van de kite en het uitleggen van de veiligheidssystemen. Dat duurt ca. een half uurtje en daarna gaan we meteen het ondiepe water in. Daar leren we je hoe je de kite moet besturen en hoe je de krachten in de kite kunt controleren.
Wat is beter: privéles of les in een 2- of 3-tal?
Bij een privéles ben je de hele les zelf aan het oefenen. Als je met een 2- of 3-tal les hebt, oefen je om de beurt. We gaan maar met één kiteset het water in omdat het te gevaarlijk is om beginners een eigen kite te geven.
Als je nog helemaal geen ervaring hebt met vliegeren of andere boardsporten, kun je dan toch kitesurfen leren?
Zeker, het vliegeren met de kite leer je meestal in één les. Daarna komt het moeilijkste deel: het goed sturen van de kite en tegelijkertijd proberen op het board te gaan staan. Dat kost wat meer tijd.
Hoeveel lessen heb ik nodig om kitesurfen te leren?
Gemiddeld genomen hebben onze cursisten 3 tot 4 lessen nodig om de basis te leren. Dat betekent dat je de kite goed kunt besturen en controleren en dat je een eindje één of twee kanten op gevaren hebt. Daarna kun je dan op een veilige manier zelf gaan oefenen in ondiep water.
Zal ik 2 of 3 uur kiteles nemen?
Als je alleen komt, en dus privéles krijgt, is 2 uur prima. Kom je met twee of drie personen dan is 3 uur beter.
Ik wil op één vaste locatie kiteles krijgen, kan dat?
Dat kan wel, maar dan moet op jouw lesdag de wind net uit de goede richting komen, en dat kan soms lang duren. Het is beter dat je zo flexibel bent dat je naar alle locaties kunt komen.
Wat zijn de beste windrichtingen voor de diverse kitelocaties waar jullie les geven?
Eerst kijken we waar de windsterkte het beste is. Dan kiezen we altijd een locatie waar de wind aanlandig of schuin aanlandig is. Daar is de wind het meest constant en kun je niet de verkeerde kant (naar het diepe) afdrijven. Schellinkhout: W, ZW, Z. Muiderberg: NW, N, NO. Andijk: NW, N. Enkhuizen: N, NO, O. Medemblik: NO, O.
Wat moeten we meenemen naar de les?
Zwemkleding, evt. een eigen wetsuit, zonnebril (een oude met een koord, zodat je ‘m niet kunt kwijtraken in het water), contant geld om de les te betalen..
Hoe weet ik waar de les plaatsvindt en of die doorgaat?
De avond voor de les ontvang je een whatsapp-bericht. Daarin staat of de les doorgaat en wat de locatie is.
Moet je sterk zijn om te kunnen kitesurfen?
Nee, kitesurfen doe je veel meer op gevoel. Het besturen van de kite kost, als je het goed doet, helemaal geen kracht. Het opvangen van de kracht in de kite doe je met je hele lichaamsgewicht (via je trapeze). Voor je armen is kitesurfen niet zwaar. Als je lang achter elkaar kite, ga je wel je benen voelen omdat je constant het board tegen het water aan het duwen bent (te vergelijken met skiën en snowboarden).
Waarom zou ik voor kitesurfschool Frank and Free kiezen?
Frank and Free is een kleine kitesurfschool en dat betekent veel persoonlijke aandacht. Alle cursisten krijgen minimaal 1x les van Frank zelf, zodat hij al zijn cursisten persoonlijk kent. Frank geeft zijn hele leven lang al les in diverse sporten en heeft daardoor veel ervaring hoe je de les het beste kan aanpassen op de cursist. De school bestaat nu tien jaar en in de reacties is te lezen dat er nog nooit een cursist ontevreden over de lessen is geweest. Verder is Frank heel duidelijk in zijn communicatie. Bovendien zul je nooit les krijgen wanneer de wind niet goed is en je daardoor dus weinig kunt leren.
Hoe oud moet je zijn om kiteles te kunnen krijgen?
Frank and Free geeft kinderen vanaf 14 jaar kiteles. Het gewicht van de kinderen moet minimaal 40 kg zijn en de kledingmaat XS (kleinere wetsuits heb ik niet). Deze ondergrens hanteren we omdat er veel kracht in de kite kan komen en de cursist zelf in staat moet zijn deze te controleren.
Kan ik samen met mijn zoon/dochter of partner kiteles krijgen?
De eerste les kan je zeker samen les krijgen, dan leren we jullie hoe de kite te besturen en de krachten in de kite te controleren. Als we gaan starten met het board, is het wel belangrijk dat de cursisten ongeveer even zwaar zijn. We kiezen de maat kite op basis van je gewicht dus als er veel verschil is in gewicht, dan hebben we verschillende maten kites nodig. Als je een te grote kite hebt, vlieg je over je board heen. Is de kite te klein, kom je niet uit het water. Bij het waterstarten is het dus handiger om eerst de één les te geven en daarna de ander. Zo kunnen we iedereen de goede maat kite geven.
Hoe kan ik betalen?
We vragen iedereen om contant te betalen na afloop van de kiteles. Met pin of creditcard betalen is niet mogelijk.
Waarom zit de huur van een wetsuit niet in de prijs inbegrepen?
We krijgen heel veel cursisten die al aan watersporten doen en een eigen wetsuit hebben. Dat is de reden dat we het gebruik van een wetsuit niet in de prijs meegenomen hebben.
Gaat de kiteles door met regen?
Ja, regen is geen probleem en nat worden we toch. Voor de kites is regen ook niet erg. Alleen bij onweer gaan we direct van het water.
Kan ik kitemateriaal huren bij Frank and Free?
We verhuren alleen materiaal aan cursisten die bij ons les hebben gehad. Aan vreemden wordt dus niet verhuurd. Als we met meer instructeurs aan het les geven zijn, kan er niet gehuurd worden.
Wat kost een nieuwe kiteset?
Een kite kost afhankelijk van de maat tussen de € 1000 en € 1600, een bar ca. € 500, een board tussen de € 400 en € 800. Een wetsuit 5/3 mm € 200-400, een trapeze € 150-400. Dit zijn allemaal prijzen voor nieuwe spullen. Je kunt natuurlijk ook overjarig materiaal of een set, die in de aanbieding is, kopen en dan ben je goedkoper uit. Tweedehands is ook een optie. Als je op Marktplaats wil gaan kopen, moet je wel kunnen beoordelen of de spullen nog in goede staat verkeren. Bij kiteshops hebben ze ook vaak 2e hands materialen en het voordeel daar is dat deze gecontroleerd zijn en dat je nog garantie hebt.
Hoe lang van tevoren moet ik een kiteles reserveren?
Als je in het weekend kiteles wil hebben, is het verstandig om ca. 1 week van tevoren te reserveren. Op door de weekse dagen hebben we altijd op korte termijn nog plek om een les in te plannen.
Kan ik een tweedehands kiteset kopen?
Natuurlijk kan dat. Het is wel belangrijk dat je zeker weet dat de kite, de bar en de lijnen nog in goede staat verkeren. Kitesurfen is en blijft een risicosport en als je materiaal niet in orde is, loop je onnodige risico's. Dus tweedehands kopen kan, maar neem dan iemand mee die verstand van zaken heeft. Nog beter: koop bij een kiteshop, die hebben het materiaal altijd nagekeken en dan heb je nog garantie ook.
Wanneer start het seizoen van de kitelessen en wanneer eindigt het?
We beginnen met les geven in april en gaan door tot en met eind oktober. Van november tot en met maart is de school gesloten.

Enthousiast geworden? Reserveer direct online!