Frank van der Horst

kitesurf instructie frank van der horstIk ben in 2006 in aanraking gekomen met kitesurfen. Als windsurfer werd ik niet goed van al die kiters die met windkracht 4 me aan alle kanten voorbij voeren en hoge sprongen maakten, terwijl ik met mijn zeil aan het pompen was om een beetje vooruit te komen. Na een paar lessen was ik verkocht, ik had mijn eerste meters gevaren en heb meteen een kitesurfset gekocht. Al snel was ik verslaafd aan het kitesurfen en helemaal nadat ik mijn eerste sprongen gemaakt had. Dat waren geen sprongen meer, dat leek meer op vliegen. Wat een kick!

En wat is dan mooier om van mijn hobby mijn beroep te maken. Ik heb altijd een passie gehad voor lesgeven in sport en bewegen. Dat is ook de reden waarom ik gymnastiekleraar ben en daarnaast veel trainingen gegeven heb bij sportverenigingen aan zowel jeugd- als seniorenteams. Door mijn jarenlange ervaring in het lesgeven durf ik te stellen dat niet iedereen zomaar even een sport kan leren aan een ander. Sportleraar is echt een beroep waarvoor opleiding en ervaring nodig is. In de kitesurfwereld zie ik helaas nog steeds dat velen daar anders over denken.

Mijn enthousiasme voor het kitesurfen en mijn passie voor het lesgeven hebben er voor gezorgd dat ik de kitesurfschool Frank and Free ben gestart. Door eigen ervaringen wist ik dat de kwaliteit van het lesgeven bij kitesurfscholen lang niet altijd aan mijn eisen voldeed. Dus ik vond al snel dat ik dat zelf beter zou kunnen. Ik ben de opleiding voor kitesurfinstructeur gaan doen en heb deze met een diploma afgesloten. Daarmee heb ik bewust voor een nieuw beroep gekozen en doe ik het lesgeven in kitesurfen er niet zomaar even bij. Kitesurfen is en blijft een risicosport, die je bij een professionele school moet leren. Daar leer je hoe je op een veilige manier met de risico’s van de sport omgaat.

Ik heb gekozen voor een kleine kiteschool, waarin het contact met de cursist belangrijk is. Geen massaproductie met grote groepen cursisten, maar veel persoonlijke aandacht. De cursist moet het gevoel hebben dat ik er alles aan doe om hem/haar zo goed, snel en veilig mogelijk het kitesurfen te leren. Ik stem de leerstof altijd af op het niveau van de cursist en kan goed analyseren wat een cursist fout doet. Mijn oefeningen sluiten daarop aan, waardoor de cursist weer verder komt. Geen standaardlessen bij mij, die vind ik oervervelend. Continu observeren en analyseren en daar de juiste oplossingen bij bedenken, dat maakt het lesgeven voor mij leuk en iedere keer uitdagend.

Bij de intake voor de kiteles geef ik eerlijke adviezen over de inhoud en de duur van de les. Als je besluit om materiaal aan te gaan schaffen, kan ik je daarover ook adviseren. En als je eenmaal zelfstandig aan het kitesurfen bent en je loopt nog eens ergens tegen aan, kun je altijd contact met me opnemen en probeer ik je verder te helpen.

Enthousiast geworden? Reserveer direct online!