Veilig kitesurfen op locaties aan het IJsselmeer in ondiep water

Kitesurfen kun je het beste leren in ondiep water. In Noord-Holland liggen aan het IJsselmeer diverse locaties waar het water lang ondiep is: Schellinkhout, Muiderberg, Enkhuizen, Andijk, Medemblik. Op deze locaties geeft Frank and Free les. Ik kies altijd de beste locatie op basis van de windrichting en de windsterkte. Je krijgt nooit kiteles op een locatie met aflandige wind: dat is onveilig en bovendien is de wind dan erg vlagerig wat het leren kitesurfen alleen maar lastiger maakt.

Je kunt ook kitesurfles nemen op zee, maar dan maak je het jezelf onnodig moeilijk. Door de branding, stroming en het diepe water zul je het daar veel minder snel leren. Daarom geef ik geen les op zee, maar alleen op vlak, ondiep binnenwater.

kitesurfen schellinkhout

Schellinkhout is een ideale plek om kitesurfen te leren

De ideale windsterkte

Kitesurfen is een prachtige sport met één nadeel: je bent altijd afhankelijk van de wind. Vanaf windkracht 3 t/m windkracht 6 kan er kitesurfles gegeven worden. Gelukkig waait het in Nederland vaak en kun je dus veel kitesurfen.

Als je voor de eerste keer les neemt, heb je nog niet zoveel wind nodig. Ben je al wat verder, dan heb je ongeveer 12 knopen (windkracht 4) nodig om te kunnen varen.

Helaas is de windverwachting niet altijd betrouwbaar. Als blijkt dat tijdens de les de wind niet goed is (te weinig of juist te veel), dan stoppen we de kiteles (altijd in overleg met de cursisten). We maken dan een nieuwe afspraak voor een les, want het belangrijkste is dat jij voldoende kan leren tijdens de les.

Enthousiast geworden? Reserveer direct online!