Reacties cursisten

De beste referenties komen natuurlijk van onze cursisten. Hier lees je hoe onze cursisten de lessen hebben ervaren. Zelf een reactie achterlaten? Dat kan met het reactieformulier.

  188 reacties

 • Martijn
  3 oktober 2023

  In drie privélessen heeft Frank me klaargestoomd om zelfstandig te beginnen met kitesurfen. Het besturen van de kite en waterstarten was voor mij het belangrijkste, maar er is ook aandacht voor het voorkomen en oplossen van noodsituaties. Hij is een ervaren leraar die zijn lessen aanpast op het niveau en de behoefte van de cursist. Frank, bedankt voor de vliegende start!

 • Emilio
  2 augustus 2023

  Frank geeft je direct een vertrouwd gevoel door de wijze van zijn aanpak. Zijn jaren lange ervaring speelt hierbij een belangrijke rol. Hij maakt je direct duidelijk dat veiligheid voorop staat – dat de sport niet gebaseerd is op kracht -maar op techniek – niet snelheid – maar rustige handelingen. Ik was gestart met kitelessen op Zee – echter ben blij dat ik toch de stap heb gezet om op het Markermeer mijn lessen voort te zetten – de vorderingen zijn op basis hiervan sneller gegaan – en last but not least – mede door de wijze van lesgeven van Frank. Ook mijn dochter heeft inmiddels kitelessen van hem – en ook zij is hier ook heel enthousiast over.

  Hij geeft aan wanneer je de stap kunt zetten om alléén te gaan oefenen – en is dus niet uit op het zoveel mogelijk aan je verdienen – door bijvoorbeeld kitesurflessen in grote groepen aan te bieden. Als je al met zijn 2-en les wilt dan vindt dit achter elkaar plaats – waardoor je de optimale aandacht verkrijgt en je het snelste vordert. Ben je opzoek is naar een goede Kitesurfschool dan is Frank & Free de juiste keuze – waar je gegarandeerd geen spijt van zult krijgen.

 • Bart
  14 juli 2023

  Bedankt Frank…. weer een hobby er bij…;-) Erg blij met de hulp, uitleg en geduld van Frank. Stap voor stap neemt hij je, op een erg prettige manier, mee in het leerproces van het kiten. Zeker een aanrader!

 • Lisa
  30 juni 2023

  In januari ben ik begonnen met kitesurfen met een enkele les in Kaapstad. Ik kon de waterstart op links en varen naar links al redelijk, maar naar rechts nog niet. In Nederland ging ik op zoek naar een kite instructeur om het weer verder op te pakken. Ik kwam terecht op de site van Frank en het sprak me meteen aan dat hij vroeger gymdocent is geweest! Ik dacht, die heeft vast een goed didactisch vermogen en kan vast goed uitleggen! Nou, dat was helemaal waar!! Frank is een super aardige, geduldige leraar met veel passie voor de sport en hij wil dat graag overbrengen op anderen. Hij legt alles goed uit, geeft feedback waar nodig en laat je met oefeningen op de kant ook echt voelen hoe iets moet in het water (zoals bijv. hoe het voelt om goed op je board te staan). Super grote aanrader!! 😀 Ik kom zeker terug als ik weer eens lessen nodig heb voor nieuwe tricks.

 • Petra
  11 juni 2023

  Zelfs ik heb vertrouwen gekregen dat ik kan leren kite-surfen, door Frank! Op een rustige manier geeft hij les, veiligheid voorop en duidelijk en fijne instructies gekregen. Tevens ziet hij precies wat je niet goed doet en kan hier gelijk op anticiperen en adviseren, maar ook zijn positieve feedback is prettig voor het zelfvertrouwen.
  Bedankt Frank!

 • Bert Doldersum
  21 mei 2023

  De (privé) lessen waren goed opgezet en duidelijk. Frank geeft op een rustige manier les en is erg geduldig. Ik kan dan ook iedereen aanraden bij Frank te gaan leren kitesurfen.
  Bedankt Frank!

 • Wendeline
  23 november 2022

  Heel blij met de lessen van Frank deze zomer!
  Frank heeft mijn zoon (15) en mij kiteles gegeven, meestal in een duo-les. Leren kiten begint met veiligheid voelen en controle. En dat heeft Frank ons geleerd. Hij legt rustig en duidelijk uit, is geduldig en blijft tijdens de les dichtbij in het water staan. Wat ook fijn is dat de lessen alleen doorgaan bij geschikte windsterkte. We zijn nu zover dat we zelf kunnen opstappen en wegvaren. Volgend jaar weer een paar lesjes voor het vervolg, nu al zin in!

 • Nikki
  27 oktober 2022

  Ik kan de lessen van Frank alleen maar aanraden! Frank geeft goede en duidelijke instructies. Ik heb een deel van de lessen alleen gedaan en een deel samen met een vriendin, hij is hierin flexibel. Hij ziet precies wat je verkeerd doet en geeft daarna goede feedback waarmee je direct kan oefenen. Super bedankt voor de fijne lessen Frank!

 • Alissa
  31 augustus 2022

  Nadat ik niet zo tevreden was over les bij een andere kiteschool (vanwege steeds wisselende en onervaren leraren) kreeg ik via een vriendin les bij Frank aangeraden. Hierna heb ik lessen geboekt. Ik ben hier heel tevreden over. Met name de duidelijke en goede instructies vond ik fijn en leerzaam. Frank zag tijdens de les direct wat ik nog fout deed / kon verbeteren en gaf hier duidelijke feedback op. De lessen waren hierdoor erg efficiënt. Ik heb al aan verschillende mensen aangeraden ook les te nemen bij Frank!

 • Maarten Willems
  22 augustus 2022

  Frank leert je de alles om goed en veilig te beginnen met Kite surfen. Dus tot je goed een waterstart kunt maken en je je vertrouwd voelt met de kite en de plank. Frank is prettig om van te leren en rustig en vertrouwd in de omgang. Zeker een aanrader.

 • Karlijn
  6 juli 2022

  Frank helpt je in luttele lessen veilig het water op! Snel van start en een scherp oog voor wat je fout doet, met dan ook heldere instructie hoe dat te verbeteren. Er ligt grote nadruk op veiligheid, iets wat de stap naar zelf het water op gaan minder groot maakt. Zowel privé als twee-op-een les aan te raden.

 • Mike
  19 juni 2022

  Mijn vriendin heeft Frank ‘gevonden’ en mij meegesleept naar zijn lessen. Zij had het idee via de online informatie en een telefoon gesprek dat Frank geschikt zou zijn voor ons als redelijk ervaren windsurfers om onze eerste stappen te zetten met kiten. Een-op-een of een-op-twee lessen leek ons fijn en iemand die al wat ouder was beloofde een rustige aanpak. Dat klopte allemaal. We zijn vroeg in maart begonnen om aan het eind van het seizoen te kunnen varen. Na plm zeven lessen van 1 1/2 a 2 uur kon ik korte stukjes varen en mocht ik zelf verder gaan oefenen zonder lessen. Wat fijn was, is dat Frank zelf ook gesurft heeft en de verkeerde reflexen kent. Ik liet mezelf bijvoorbeeld veel te veel als een aapje, zo klein mogelijk, uit het water trekken, maar ik moest juist soort ‘pop’ met mijn benen doen, alsof je opstaat uit een diepe stoel. Nu nog mijn giek-reflexen afleren: aan de bar trekken als dat juist niet moet. En nog zo wat.

  Zelf vond ik het fijn dat Frank geduldig was, als ik even moest bijkomen van de rare bokkensprongen die ik deed en ook van mij vroeg om steeds weer rustig opnieuw te beginnen als er een waterstart gelukt of mislukt was. Van de momenten dat ik een beetje chagrijnig werd trok hij zich niets aan, gewoon rustig doorgaan en dan was er ineens weer een klein succesje waar ik op verder kon bouwen. De lol die we met zijn allen hadden om de capriolen die we uit haalden, maakten het allemaal gewoon ook grappig als leerproces, onafhankelijk van wanneer ‘het’ ooit zou gaan lukken. Heerlijke humor dus, naast de hele serieuze uitleg over het materiaal en hoe je het allemaal veilig houdt.

  Laatste les was een week geleden en gisteren heb ik met eigen spullen weer gevaren op het Enkhuizerstrand. De rakjes werden al iets langer. Helemaal toen iemand me wees op het losser zetten van de powerlijnen in plaats van strakker voor meer power! Ter plekke in de hectiek had ik even verzonnen dat het andersom was…. 😉 Blijven leren!

 • Charlotte
  19 juni 2022

  Ik kan de kitelessen bij Frank 100% aanraden! Ik heb zowel privé als samen met een vriendin les gehad en heb beiden als erg prettig ervaren. Frank is vergeleken met sommige andere leraren die ik heb gehad erg geduldig en duidelijk in zijn feedback. Door de stapsgewijze en gerichte tips creëert hij een steile leercurve. Daarnaast staat veiligheid op het water hoog op zijn prioriteiten lijst.

 • J Evers
  14 juni 2022

  Ik raad je 100% aan om bij Frank & Free te leren kiten!
  Frank werd mij door verschillende ervaren kitesurf vrienden geadviseerd als ‘de beste om bij te leren kitesurfen’ dus met die recensies ben ik bij Frank gestart. Allereerst is het plannen van lessen met Frank gemakkelijk. Frank communiceert over whatsapp en reageert vrij direct dus geen uren/dagen wachten op zekerheid. Daarnaast geeft hij elke dag les dus er is grote flexibiliteit. Frank is zeer ervaren als kite leraar door jaren ervaring in zowel kitesurfen als lesgeven. In de lessen bij Frank ben je op een prettige manier efficiënt aan het leren. Hij geeft opdrachten in opbouwende moeilijkheidsgraad en geeft heel gericht feedback. Hij weet elke stap die je maakt en bespreekt opdrachten met je na om van te leren. Hij heeft een grote betrokkenheid bij jouw leercurve en zorgt dat je zo veel mogelijk uit je les kunt halen. Wanneer je een adequate basis hebt, motiveert hij je om zelfstandig door te gaan. Onnodige extra lessen is bij Frank dus geen sprake. Wat betreft kleding en materiaal hoef je niks aan te schaffen van te voren. De uitrusting is bij de les inbegrepen waarover hij ook tijdens de lessen veel verteld waardoor je hierna met een gerust hart zelf een uitrusting kunt gaan uitzoeken.

  Nog verdere tips: Je kijkt veel in de zon in het begin dus bij mooi weer is het zeker aan te raden een (water)zonnebril aan te schaffen. Goedkoop bij de decatlon te vinden. En het is praktisch om een auto te hebben.

  Frank bedankt!!

 • Merel Bouquet
  15 mei 2022

  Nadat ik in 2013 een begin had gemaakt met kitesurfles bij Frank, heb ik dat na een lange pauze voortgezet, opnieuw bij Frank. Waarom? ..
  Frank is vriendelijk, geduldig, geeft zeer goede uitleg en instructies, waardoor je snel leert én vooral ook veel vertrouwen opbouwt. Het veiligheidsaspect heeft hij ook hoog in het vaandel. Na een aantal privélessen ga ik nu zelf verder. Super bedankt Frank, we zien elkaar op het water! Mvg Merel Bouquet

 • Marc
  24 september 2021

  De lessen zijn een aanrader
  – rustige uitleg en plezierige omgang
  – geheel doelgericht les formaat
  – 1:1 les met Frank altijd dicht bij
  – exacte aanwijzingen en analyses door een ervaren instructeur
  – altijd oog voor de veiligheid
  Ik kom er graag nog eens terug voor verdergaand advies
  Bedankt

 • Fam. Esselinkn
  29 augustus 2021

  Kitesurfen begint bij Frank!
  Als gezin heeft hij ons in een paar lessen zover gebracht dat wij nu veilig zelfstandig kunnen oefenen om kitesurfen écht onder de knie te krijgen. Frank is een ervaren instructeur, die je op een rustige en duidelijke manier voorziet van feedback. Een groot pluspunt is dat de lessen alleen doorgaan bij geschikte windsterkte . Uit ervaring weten wij dat dit meestal niet op deze manier gaat.
  We komen zeker nog terug voor een gevorderden sessie!
  Frank, bedank voor deze fijne leerzame lessen.

 • Max Knaapen
  17 augustus 2021

  Frank is no nonsens en recht voor zijn raap. Meteen flink aan de slag zonder al te veel uitleg. Past de lessen aan naar de persoon waardoor je snel progressie kan maken. Geeft duidelijk en handige tips die snel verder helpen. Laat lessen ook alleen doorgaan als het zin heeft. Kon zo na 4 lessen zelfstandig aan de gang met kiten. Zeker aanrader!

 • Marcel
  16 augustus 2021

  Ik heb privéles gehad van Frank. Gezien de progressie die je ermee boekt is het het waard. Hij is erg rustig en duidelijk in zijn uitleg. Het geeft vooral nuttige aanwijzingen. Niet meteen alle kleine details waar je als beginner niet veel mee kan. Daarnaast is hij overduidelijk zeer ervaren in het kiten en lesgeven waardoor een gevorderde kitesurfer ook bij hem in de leer kan.
  Tijdens de les neemt hij alle tijd en vaak lopen de lessen dan ook uit. Ook voor verdere hulp van kitespullen en tips kan je buiten de lessen bij hem terecht. Al met al een goede leraar en zeer prettig om van hem les te hebben gehad.

 • Julia
  8 augustus 2021

  After I did a start a few years ago, wanted to restart but was a bit scared. Frank was recommend to me from several kitesurfing friends – and I know why! He managed to take my fear with his calm manner and brought me back on the water in no time. Felt safe at any time and regained the fun. Might be bit more expensive on an hourly basis than most kite schools, however in the long term it saves money by faster progression. So now I am the one recommending him to all my (not yet) kitesurfing friends! 🙂

 • Jiri Wagenaar
  4 augustus 2021

  Geweldig! Frank doet wat hij beloofd: lessen op maat. Na her en der wat lessen te hebben gevolgd kwam ik via via bij Frank terecht. Dit was wat ik zocht: persoonlijke aandacht, rust, veilig gevoel en een gezonde dosis humor. Prachtig materiaal. Ik kan nu verder in deze prachtige sport, dank Frank👍🏻

 • Dylan de Vos
  1 augustus 2021

  Een tijd geleden heb ik les gekregen voor kitesurfen bij een ander instantie. Die was goed verlopen, maar helaas was ik daarna niet officieel gestart met kiteboarden. Nu ben ik bij Frank gekomen voor de lessen.

  Hij geeft duidelijk les stap voor stap; van het rekening houden met de wind en je kite tot aan het stappen op het board en de reden waarom je het op die bepaalde manier ook aanpakt. Als je aan het worstelen bent met iets wat je niet begrijpt wordt dit door Frank nog meer toegelicht.

  Ik vind het ook heel fijn hoe de afspraken worden gemaakt: Je spreekt af op een bepaalde datum, dan krijg je de dag van tevoren te horen of de dag door gaat of niet, afhankelijk van de weer zodat je niet voor niks aan komt bij de kite locatie.

  Ik heb goede lessen gekregen van Frank en ik heb ervan genoten en goed begrepen. Een aanrader voor elke beginneling die zijn eerste meters wil zetten in het kiteboarden!

 • Charlotte
  19 juli 2021

  Kitelessen bij Frank zijn de fijnste kitelessen die je voor jezelf kunt wensen. Mijn ervaring is dat Frank echt de tijd neemt om je te leren wat jij nodig hebt om na zijn lessen veilig en zelfstandig het water op te gaan. Naar eigen zeggen vind het het een kick als er weer iemand op t board bij hem weg vaart.

  Frank is duidelijk en down to earth, gezellig, positief en altijd scherp op detail. Dat laatste helpt je vaak aan net even die goeie tip, waardoor je iets makkelijker je kite beweegt, je kite op laat of op t board staat.

  Veiligheid staat bij Frank voorop, en leert hij je vanaf dat je je wetsuit aan hebt tot je weer je wetsuit uit hebt hoe t kiten in z’n werk gaat.

  Dankjewel!

 • Ceesjan
  8 juli 2021

  Na een beetje oriënteren kwam ik bij Frank terecht, het eerste gesprek via de telefoon was meteen duidelijk en helder. Daarna 3 dagen achter elkaar het water op gegaan waarbij Frank zeer goede en duidelijke uitleg gaf. Hij voelt aan waar extra aandacht aan besteed moet worden en waaraan niet.
  Een man met passie en dat weet hij goed over te brengen! Als je wilt leren kitesurfen dan ben je bij Frank aan het juiste adres!

 • Inge
  2 juni 2021

  Ik kan de kitelessen van Frank van harte aanraden! De lessen zijn aangepast op jouw niveau waarbij kwaliteit en veiligheid voorop staan. Ik heb me tijdens de lessen daarom altijd veilig gevoeld en durf nu met zelfvertrouwen zelf het water op te gaan. Daarnaast is Frank ook altijd bereikbaar voor tips over de aanschaf van spullen en advies over diverse kitespots. Echt een aanrader dus!

 • Susanne Koeman
  25 mei 2021

  Alles wat je in de reacties hieronder leest is naar mijn ervaring waar. Dus genoeg reden om les van Frank te nemen! Wat ik er nog aan toe kan voegen is dat Frank genereus is met zijn tijd. Ik denk dat ik vaak of eigenlijk altijd wel net wat langer les gehad heb. Als je geen eigen wetsuit hebt kun je vaak wat eerder komen om die vast aan te trekken, zodat je daar geen/minder tijd aan kwijt bent en meer tijd overhoudt voor de les

  Ik was wel een echte beginner, maar hoe ik Frank ken kan ik me goed voorstellen dat het ook voor de meer gevorderde kiter zeer nuttige lessen zijn. Dat blijkt ook uit de reviews van meer gevorderde kiters. Verder dan nog even een korte opsomming over Frank. Frank is:
  – Duidelijk
  – Rustig
  – Vriendelijk
  – Communiceert helder over afspraken
  – Recht door zee, no-nonsense, down2earth
  – Gaat mee het water in
  – Heeft goede tips hoe je wat er mis gaat beter kunt doen
  – Gezellig
  – Heeft humor
  – Lest niet als de omstandigheden niet goed zijn en daar betaal je niet voor
  – Levert nazorg. Je kunt hem als je klaar bent om het water op te gaan appen met vragen over omstandigheden en je kunt ook gaan kiten waar hij les geeft. Altijd prettig om een bekend gezicht in de buurt te hebben.
  Samengevat: Bij Frank heb je goeie en leuke lessen en krijg je zeker waar voor je geld! Ik ben heel blij dat ik bij Frank les gehad heb.

 • elke
  16 januari 2021

  frank is gewoon een van de allerbeste kitesurf instructeurs die ik ooit heb gehad. een absolute must voor beginners tot gevorderden. heel erg bedankt!!

 • Frank van den Bor
  13 november 2020

  Lessen volgen bij Frank is echt een aanrader. Hij gaat met je mee het water in zodat hij goed kan zien wat je doet. Zo kan hij ook voordoen wat jij fout doet. Frank komt erg relax over en hij legt alles rustig en duidelijk uit.

 • Max Koker
  5 november 2020

  Ik heb 3 lessen bij Frank gehad en beheer nu al vaar en draai technieken. Frank is een uitstekende coach met veel geduld en goeie tips waardoor je het snel onder de knie krijgt. Frank heeft het beste materiaal die er is. Ik kwam alleen aan met een wetsuit en voor de rest had Frank al het materiaal. Goeie aanrader om het te leren.
  Max 14 jaar

 • Marcel
  25 oktober 2020

  Lessen bij Frank is zeker een aanrader! Kwaliteit en veiligheid staan bovenaan. Frank zorgt door zijn manier van lesgeven en met de opbouw van zijn lessen ervoor dat je je snel zeker en vertrouwt voelt met de kite. Verbeterpunten worden stap voor stap opgepakt en worden ook weer opgepakt in de volgende les(sen).

  Wanneer de wind niet goed (genoeg) is voor een les zal Frank dit aangeven en kost het je niks. Als de wind er is ben je verzekerd van een goede les! Wanneer je eraan toe bent om zelf wat meters de maken op het water, met je eigen set of een set die je kan huren bij Frank, houd hij altijd een oogje in het zeil.

  Ook voor tips, trucs en adviezen kan je altijd bij Frank terecht.

  Kortom een top instructeur en kitesurfschool!

 • Falco
  12 oktober 2020

  Na een paar onpersoonlijke, te dure lessen bij een andere grote school heb ik mijn eerste les bij Frank geboekt. Een top ervaring. Frank is een betrokken, vriendelijke en duidelijke instructeur die me in 2 lessen precies kon vertellen wat ik beter kan doen. Hij zorgt voor een zelfverzekerd gevoel op het water en is heel goed in aanwijzen wat je beter kan doen.

  Daarnaast is zijn communicatie op Whatsapp over lestijden & locaties tijdig en duidelijk. Een top ervaring, ik zou iedereen aanraden om bij Frank te lessen.

 • Lar
  12 oktober 2020

  Lessen bij Frank is een absolute aanrader. Door zijn aanpak en opbouw leg je een brede en veilige basis om zelf te gaan kiten. Ik vond het een absoluut pluspunt dat hij iedere week actief aangaf (via whatsapp) wanneer er lesdata beschikbaar waren zodat ik deze in mijn freelance werkschema kon inpassen.

 • Jamie
  8 oktober 2020

  Leerzame en kwalitatieve lessen gehad, die ik zeker kan aanraden! Veiligheid en controle staan voorop. Frank straalt rust uit en heeft oog voor waar de verbeterpunten liggen en pakt daar de volgende lessen op door. Voor gezelligheid en advies zit je ook goed;)

 • Henri
  28 september 2020

  Kan de lessen van Frank aan iedereen aanraden. Frank is namelijk niet zo als iedere andere kitesurfschool. Mijn zoon had eerder op 3 andere plekken les gehad voordat hij bij Frank kwam. Hij kon ‘kitesurfen’, maar bij Frank heeft hij echt controle over zijn kite gekregen en is nu vooral bezig met springen. Zelf heb ik de lessen van Frank als zeer plezierig ervaren. Met zijn ervaring en geduld, leert hij je om controle over kite en board te krijgen. Niet altijd even leuk :)), omdat je sneller wilt dan je kunt. Maar uiteindelijk heb ik een goede controle over de kite en daardoor vertrouwen en plezier in de sport.

 • Yoep
  21 september 2020

  Lessen bij Frank kan ik iedereen aanraden die wilt gaan kiten! Zeer geduldige, rustige en duidelijke instructeur.
  Zijn ogen wijken gedurende les niet van je af, waardoor de correctie tips gelijk op z’n plek vallen.
  Ook de communicatie is heel fijn. Je wordt ruim op tijd op de hoogte gesteld of de les door kan gaan. Indien niet, dan is er binnen no-time weer een plekje.
  Kortom: Zoek niet verder als je wilt starten met kiten en contact Frank!!

 • Marloes
  17 september 2020

  Frank is een toppertje! Recht voor z’n raap en straalt rust uit. Naar mijn mening goede eigenschappen voor een kitesurf leraar. Lessen bij Frank zou ik zeker aanbevelen indien je op zoek bent naar een leraar die vriendelijk, eerlijk en rustig is en precieze en directe tips op het water geeft + daarbij is er tussendoor ook tijd voor een klein geintje, wat ik erg waardeer.

 • Oscar
  13 september 2020

  Ik kan kitelessen bij Frank en Free van harte aanbevelen vanwege een aantal redenen.
  Frank is een vriendelijke en rustige instructeur die zeer gericht aanwijzingen geeft. Hij grijpt in de vervolglessen ook terug op fouten die ik eerder maakte en geeft specifieke oefeningen op de kant om je te laten voelen wat de bedoeling is.
  Kortom zeer goed aansluitend op je persoonlijke vorderingen.
  Lessen gaan snel door aangezien Frank de (ondiepe water) locatie waar lesgegeven wordt laat afhangen van de windcondities. Frank is zeer welwillend om in onderling overleg rekening te houden met volle agenda’s van een cursist. Communicatie is strak en tijdig.
  Kortom een aanrader!

  Oscar

 • Marcel
  7 september 2020

  Zeer leerzame en leuke lessen gehad bij Frank. Als je goed wil leren kitesurfen , echt een aanrader! Ik zat eerst bij een andere school maar heb de overstap naar Frank gemaakt. Achteraf had ik dat veel eerder moeten doen! Frank is duidelijk en neemt goed de tijd voor je waardoor je alles sneller en beter onder de knie krijgt.

 • Leonie
  4 augustus 2020

  Ik was al langere tijd van plan om te leren kiten.
  Toen ik van een vriendin zeer enthousiaste verhalen hoorde over Frank contact met hem opgenomen en zeker geen spijt van gehad!!

  Frank ziet snel in wat er precies beter kan en kan zo heel gerichte tips en feedback geven. Veiligheid staat bij hem voorop, daarom stond ik altijd met een veilig gevoel bij hem in het water. Daarnaast is hij altijd heel eerlijk over wat te verwachten tijdens te les en het eventueel annuleren bij te weinig (of juist veel te harde) wind. Naast een goede kite instructeur ook altijd in voor een leuk praatje en een grapje 🙂 .
  Ook na de lessen nog benaderbaar voor het eventueel huren van spullen of tips bij het aanschaffen van een eigen set. Ik kan iedereen Frank aanbevelen!

 • Jamy
  29 juli 2020

  Super eerste kitelessen bij Frank ervaren! Ik voelde me veilig op het water, tevens in de lessen ook ruim aandacht voor veiligheid. Deskundig, eerlijk maar ook vooral persoonlijk advies. Gedurende de lessen was er veel geduld, aandacht voor de cursisten gecombineerd met een gezonde dosis humor. Al met al top ervaring en zeker aan te raden!

 • Lise
  27 juli 2020

  Ik kan Frank van harte aanbevelen voor iedereen die op zoek is naar een kitesurfleraar! Hij geeft geduldig les met goede uitleg en bovenal persoonlijke tips en adviezen op maat! Hij weet precies de juiste dingen eruit te pikken zodat je keer op keer wat leert. Daarnaast is er ruimte voor gezelligheid en een leuk praatje. Al met al een top ervaring!

 • Bas
  22 juni 2020

  Frank is heel geduldig wat ik heel fijn vind. Hij legt het heel goed uit en gaat echt in mijn tempo. Ik zou Frank zeker aanraden, ook voor mensen die het best spannend vinden.

 • Dirk Hoonakker
  21 juni 2020

  Ik kan les bij Frank zeker aan bevelen.
  Als je les op maat wil hebben zit je bij Frank goed.
  Hij legt rustig, geduldig uit wat jij nodig hebt en hij geeft je vertrouwen.
  Helemaal top vind ik het dat hij de les niet door laat gaan als hij de wind niet goed vind voor jou. Geen commerciële shit maar eerlijk en opmaat.

  Tot op het water !

  Dirk Hoonakker

 • Charlotte
  12 mei 2020

  Ik kan Frank van harte aanbevelen wanneer je op zoek bent naar kiteleraar! Hij is betrouwbaar, geeft je een veilig gevoel tijdens de les en zorgt met duidelijke aanwijzingen ervoor dat je vele ‘eye-openers’ zult hebben. Daarnaast is er altijd tijd voor een goed gesprek en zal hij je enthousiast alle ins en outs vertellen over kiten en alles wat daarbij komt kijken. Zijn persoonlijke manier van werken en deskundige adviezen maken dat ik absoluut blij ben dat ik met hem in zee ben gegaan! Op nog vele kiteavonturen, Frank!

 • Dennis
  18 oktober 2019

  Al een tijdje bezig om zelf te oefenen

  Frank heeft mij met 1 les een flinke zet in de goede richting gegeven (downwind ☺️)

 • André
  8 oktober 2019

  De ideale school om te leren kiten. Niet gebonden aan een vaste locatie met een clubhuis maar daar waar de condities het beste zijn. Zo kom je nog eens ergens. En zoals Frank al aangeeft: bij te weinig wind gaat de les niet door en kost het dus niets. Of als er tussendoor gewisseld moet worden van een kite. Geen probleem, dan duurt de les ook langer. Wat mij betreft super eerlijk.
  Wij hadden les met z’n tweeën. En dat komt dus neer op privé les. Óf zelf doen óf luisteren naar de tips voor de ander. Het mooie is dat Frank doorgaat waar de les de vorige keer geëindigd is. Perfecte uitleg. No nonsens.
  Kortom: een aanrader!

 • Pirka
  7 oktober 2019

  Alle reacties hieronder zeggen het al: gewoon even Frank bellen of mailen als je wilt leren kiten. In Frank’s lessen staan veiligheid, sterke basis leggen, en plezier voorop.
  Onderschat de sport niet, het is best even doorzetten om kiten te leren. Waarbij je agenda en de wind een belangrijke factor zijn. Frank staat wat dit betreft 100% voor je klaar.
  Heel fijn is ook dat Frank na een serie lessen aan geeft, wanneer je eraan toe bent om zelf te gaan oefenen. Je kunt dan in zijn buurt, met huur van zijn materiaal tegen een hele redelijke prijs, verder oefenen. Hij houdt stiekem een “oogje in de kite” en staat direct in je buurt als er een probleem is.
  Helemaal super, Frank mijn dank is groot!!

 • Manon
  16 september 2019

  Ontzettend fijne en efficiënte lessen gehad. Frank geeft duidelijke aanwijzingen en motiveert je daar waar nodig. Ik heb na zijn lessen het gevoel dat ik veilig het water op kan.

 • Eduard Dirkzwager
  5 september 2019

  Frank is een echte Noord-Hollandse kitesurf instructeur: duidelijk, direct, geen geneuzel, alles gericht op resultaat in een prettige sfeer. Deskundig leren kitesurfen dus!

 • Arthur Vanderplaetsen
  3 augustus 2019

  Goede, op maat gemaakte lessen die worden gegeven door mensen met veel ervaring, zowel didactisch als sportief. Daarnaast wordt de locatie en het moment van de les zorgvuldig uitgekozen zodat alles optimaal verloopt.

 • Steven
  26 juni 2019

  Supergoede basislessen gehad. Je kunt aan de gerichte feedback merken dat Frank niet alleen zelf een enthousiaste kiter is, maar ook dat hij verstand heeft van bewegingsonderwijs. Goede lesmethodes en tips om de juiste houding en stuurtechnieken te vinden. De tarieven zijn bovendien redelijk en eerlijk. Een uur duurt gewoon zeker 60 minuten, en bij zwakke wind of onveilige omstandigheden wordt er niet gevaren om de tijd toch maar vol te maken. Ik kom zeker nog eens terug voor een opfrisles in Schellinkhout of Muiderberg.

 • Bas
  19 juni 2019

  Ik heb veel gehad aan de lessen van Frank. Zeer rustig en duidelijke uitleg en gaf me net het laatste zetje dat ik nodig had om goed door te kunnen pakken op het kiten. Zeker een aanrader!

 • Dorieke
  11 juni 2019

  Frank is een top leraar! Zelfs als je het even niet meer ziet zitten omdat het staan niet lukt, krijgt frank je gemotiveerd. Ik vond het heerlijk om op de binnenwateren te leren kiten. Zeker een aanrader!

 • Valerie & Juul
  21 mei 2019

  Frank is een hele fijne leraar. Voor mij was het de eerste keer dat ik les kreeg, terwijl mijn vriendin er al een eerdere cursus in het buitenland op had zitten. Frank had op een goede manier aandacht voor het level waarin we ons beide bevonden. Stapsgewijs leerde ik met de kite omgaan, waarna ik na de eerste les niet had verwacht dat ik zulke stappen zou zetten om tijdens de derde les al een aantal meters te varen, maar het gebeurde door de motiverende woorden van Frank! Hiernaast vond ik het ook heel leuk om te zien hoe enthousiast hij werd van ons succes, zodra Juul mooi uit het water kwam met de kite stond hij ook te juichen! Dat geeft wel aan vanuit welke passie hij dit doet, en hoe enthousiaster wij waren, hoe enthousiaster hij werd.
  Na 4 lessen gaan wij nu zelf het water in, met onze net gekochte eerste kite, waarbij hij wel aangaf dat we hem altijd even mogen appen met vragen over bijvoorbeeld de beste locatie voor dat tijdstip.
  Thanks Frank! Zou iedereen aanraden bij jou te lessen!

 • Bas
  6 november 2018

  Frank is een superleraar; veel geduld en geeft kordate instructies. Hij heeft veel ervaring en weet waar hij het over heeft. Was twee jaar geleden al een paar keer over het Scheveningse strand gestuiterd onder leiding van een paar aardige maar overenthousiaste cowboys van amper 20 jaar oud. Bijna afgehaakt, maar door Frank zijn stapsgewijze opbouw en overzichtelijke manier van uitleggen veel vooruitgang geboekt. Nu vier of vijf lessen gehad en moet nu zelf rakjes varen en oefenen. Kan niet wachten op volgend seizoen. Thanks Frank!

 • Didier
  4 oktober 2018

  Frank is een vriendelijke, geduldige, en fijne leraar. Hij geeft op een professionele manier een compleet verzorgde les, en houdt rekening met wat je kan en aandurft. Zoek niet verder, dit is de beste kitesurfleraar van Noord-Holland en omstreken.

 • Cleo
  15 september 2018

  Frank geeft zeer goede uitleg. Hij kijkt eerst goed naar je niveau om dan verder gerichte en persoonlijke tips te geven.
  De tips en uitleg hebben een zeer goede opbouw, je merkt duidelijk dat hij jaren ervaring !
  Frank is dus zeker een aanrader

 • Mark
  9 september 2018

  Frank was helemaal top .met oog voor veiligheid en duidelijke instructies de basis geleerd.zodat ik met veel vertrouwen het water op kan …ga je zeker weer zien op het water gr.mark

 • Doron
  9 september 2018

  Kite les gehad van Frank. Het is een prima leraar die ons zo vlot als mogelijk het kiten bij heeft gebracht. Veiligheid, rust, geduld en een duidelijke uitleg. Binnen een paar lessen zelfstandig het water op. Frank bedankt we komen elkaar vast tegen op het water. Groet, Doron

 • Mirjam
  8 september 2018

  Na een aantal kitelessen te hebben gehad in groepsverband heb ik ervoor gekozen om toch priveles te nemen. Op aanraden van een vriendin kwam ik bij Frank uit. Hij is een zeer goede en prettige leraar, hij legt duidelijk uit en ziet meteen wat er mis gaat. Hij helpt om zo snel mogelijk zelfstandig aan de slag te gaan, maar ook op een zeer veilige manier. Ook is hij goed bereikbaar en heeft hij veel goede tips voor startende kiters. Een echte aanrader dus!

 • Isa van der Heijden
  30 augustus 2018

  Frank is een topleraar! Hij geeft hele duidelijke aanwijzingen en is altijd enthousiast, aardig en geduldig.
  Ik heb 2 lessen gehad bij Frank en ben super erg vooruit gegaan. Frank ziet precies waar je verbeterpunten liggen waardoor je snel leert. Ik zou hem aan iedereen aanraden!

 • Agneta Stokhof
  27 augustus 2018

  In 1 woord: Super!
  Frank is echt een top instructeur. Lessen zijn heel goed opgebouwd. Instructies zijn duidelijk, kort en krachtig. Hij zegt precies wat je moet horen om je vaardigheden te verbeteren. Geen onnodige rand verhalen, gewoon zoals het is, punt. Zijn achtergond als docent lichamelijke opvoeding is echt wat Frank zijn lessen onderscheidt van andere surfscholen. Lesgeven is geen truckje maar een vaardigheid die Frank heel goed beheerst!

 • Fokko Dekker
  13 augustus 2018

  Fantastische ervaring! Zeer goede en professionele lessen van Frank. Na 3 lessen in staat gebleken om stukjes te varen dankzij de goede tips en deskundigheid van Frank. Scherp ook voor detail, wat er mis gaat en waar ik op moet letten. Ik kan nu na 3 lessen zelf gaan oefenen waarbij ik Frank altijd nog kan contacten als ik ergens tegen aan loop.

  Ga je kitelessen nemen, bel Frank!

 • Steven de Haas
  8 augustus 2018

  Vandaag een geweldige kite les gehad van Frank! Mooie ervaring, een aanrader, maar nog wel veel te leren! Zie uit naar de volgende les bij Frank!!

  Steven

 • Robert
  25 mei 2018

  Met Frank heb ik in korte tijd de basics van het kitesurfen onder de knie gekregen tot het punt waarop ik met voldoende zelfvertrouwen zelf kan gaan oefenen. Frank is een zeer deskundige instructeur die op een enthousiaste manier uitlegt wat er goed gaat, snel ziet wat je niet goed doet enhoe je dat moet aanpassen om weer verder te komen. Goed materiaal en ruim aandacht voor veilig het water op te gaan met de kiteset.
  Tot ziens op het water.

 • Danny Kok
  26 oktober 2017

  Eigenlijk is het heel simpel. Wil je leren kitesurfen? Bel of mail Frank! Goeie leraar, duidelijke uitleg, top materiaal en veiligheid staat voorop. Als (ex)windsurfer doe je al snel dingen verkeerd en Frank legt precies en duidelijk het grote verschil uit tussen windsurfen en kitesurfen! Kortom: top! Frank onwijs bedankt en tot op het water!

 • Barbara
  23 oktober 2017

  Frank- Wat een top leraar! Ik zou hem iedereen als kitesurf leraar aanbevelen. Zeer vakbekwaam, aardig met oneindig geduld. Ik heb ontzettend duidelijke en vooral goede instructies gehad met veel aandacht voor veilheid. Materiaal was perfect. Lessen heb ik zeer prettig ervaren. Ik heb ontzettend veel van Frank geleerd. Dankzij zijn lessen voel ik me vertrouwd om zelf verder te gaan kitesurfen. Dank je wel voor je geduld en dat je in mij bleef geloven.

 • Angeliki
  14 oktober 2017

  I like a lot of things about Frank, so to start with .. he is very technical, he can explain very well what you need to do and can easily understand your posture and advise for corrections. He knows well the sport for sure but most importantly he is a good teacher since he knows how to explain things so you understand! He has security always in mind but gives the necessary freedom so you learn. Also he is always joyful and fun so it is a great person to work with! Thank you Frank!!

 • Spiros
  9 oktober 2017

  Good instructor.
  Spots you mistakes imitatively and tells you how to fix them.
  His instructions are to the point and quite clear. The gear is also very good

 • Jildou
  11 september 2017

  Frank is een ontzettend fijne leraar. Ik had al eerder les gehad en had een basis maar vond het vooral erg spannend. Frank is erg rustig en met heldere instructies en humor ging het erg goed.
  Na 3 lessen ben ik verder gegaan en nu lukt het zelfstandig heen en weer varen (met vallen en opstaan en veel oefenen :))
  Ik beveel Frank and Free van harte aan!

 • Frederik Nijmeijer
  26 augustus 2017

  Er zijn veel kitesurfscholen, maar op de één of andere manier trok de school van Frank mij erg aan. En ik ben niet teleurgesteld, integendeel! Het is precies wat ik zocht in een kitesurfleraar: goede, degelijke uitleg kunnen geven, en beschikken over een bijna oneindig geduld. Dat was erg fijn, want hij geeft je echt het gevoel, dat je over een tijdje ook geniet van het scheren over het water. Daarnaast geeft hij advies over de gebruikte materialen en over de verschillende kitespots. Voor iedereen die wil leren kiten, kan ik Frank van harte aanbevelen.

 • Paul
  14 augustus 2017

  Met een goeie uitleg, erg veel geduld en precies de goede tips als iets even niet zo lekker gaat was ik erg tevreden met de lessen van Frank. Ook waardeerde ik het dat je vanaf het begin het vertrouwen krijgt en veel meteen zelf moet proberen (na de korte maar krachtige uitleg dan). Ook qua materiaal kan je hem altijd nog vragen om advies. Super bedankt Frank en tot snel op het water!

  (Het scheelt wel, als je het snel wil leren, als je in je eentje bent en niet hoeft te wachten op je vriend of vriendin.)

 • Giscard
  10 augustus 2017

  Frank is een topper. Eerste drie lessen van Arjen. Fijn en duidelijk. Laatste twee lessen van Frank voor de puntjes op de ‘i’. Frank legt alles helder uit en geeft je de juiste tips waardoor je snel meer gevoel krijgt: sterkte wind, snelheid van insturen, positie board en verdeling/hangen gewicht. Kan Frank (& Arjen) aan iedereen aanraden!

 • Ilse en Keesjan
  3 augustus 2017

  Wij hebben een aantal uitstekende lessen gevolgd bij de kiteschool frank & free. Aan alles is te merken dat Frank een echte sportdocent is. Zeer serieus en met grote precisie geeft hij steeds de juiste aanwijzingen die nodig zijn om deze fantastische sport onder de knie te krijgen. Er zat een goede opbouw in het programma en alles was altijd prima geregeld: afspraken werden nagekomen, het gehuurde materiaal was perfect, de gekozen locaties top. Wij voelen ons met deze cursus als basis zeer vertrouwd met het materiaal en de techniek en kunnen nu zelf verder.

 • Remco
  3 augustus 2017

  Zeer prettig les gehad van Frank, een absolute aanrader. Frank heeft altijd oog voor veiligheid en daarnaast heel veel geduld. Bedankt voor de mooie ervaring!

 • Thera en Bregje
  28 juli 2017

  Frank is een top leraar! Nooit gedacht dat wij het zouden leren. De kite ging in het begin alle kanten op maar frank bleef rustig en gaf ons de juiste instructies en alle vertrouwen om door te gaan. Dank je wel Frank dat je in ons bleef geloven! Wij zijn fan! Liefs Thera en Bregje

 • anoniem
  4 juli 2017

  Fijne lessen, Frank komt betrouwbaar en ervaren over. Hij is eerlijk in hetgeen hij kan bieden; de lessen zijn van kwaliteit.

 • Michiel
  5 juni 2017

  Mijn broertje en ik hebben bij Frank leren kiten. We hebben les gehad van Frank en Kelly. Beide erg ontspannen en gaven precies de juiste tips. Goede focus op veiligheid en een pragmatische instelling waardoor we snel het water in konden en snel de eerste meters hebben gevaren. Dik tevreden, aanrader!

 • Susanne & Patrick
  8 mei 2017

  Frank en Free Kitesurfschool is een echte aanrader. Frank is een heel goede leerar, altijd geduldig en hij legt alles uitstekend goed uit. Je ziet dat hij heel veel ervaring heft met lesgeven. Hij weet hoe je een uitdagende en verheugende les moet geven. Veiligheid is best belangrijk voor hem (en voor ons!) en dat begrijp je vanaf het eerste moment. Wij hadden ook les met Jerrie wie echt weet zijn passie (en knowledge) voor kitesurfen aan zijn scholieren door te geven.
  Het concept de less op verschillende locaties te geven is top. Op die manier leer je de beste locaties voor beginners kennen en waar naartoe te gaan met de verschillende windrichtingen.
  Wij zullen iedereen die kitesurfen mag leren Frank en Free Kitesurfschool aanbevelen!

 • adriaan kok
  8 november 2016

  Ik heb de lessen als zeer prettig ervaren, Frank is een zeer relaxte kerel die alles rustig uitlegt.
  De eerste twee lesuren werden besteed aan uitleg van de kite, het sturen en een stukje veiligheid op het water.
  Daarna gingen we wat body draggen om zo gevoel te krijgen op/van de kite .
  Mijn tweede les van twee uur gingen we na het optuigen van de kite, proberen een waterstart te maken
  wat simpel lijkt maar ik kan je vertellen dat valt niet mee.
  Mijn laatste les van twee uur ging ik weer verder met waterstart en na wat kritische instructies lukte het,
  jawel ik was in plane” en daar word je erg blij van.
  Al met al een goede basis om mezelf verder te gaan ontwikkelen en te genieten van deze prachtige sport.

 • Jan Pons
  20 oktober 2016

  Na twee heerlijke dagen les in Enkhuizen ( wat een schitterende stad is dat zeg !) , samen met mijn maat Joep, wil ik heel graag delen dat onze kite leraar FRANK echt een topper is. Wij zijn al heel wat jaren bezig om het kiten onder de knie te krijgen maar op onze leeftijd ( 52 en 57) hadden we echt een ervaren enthousiaste kerel als Frank nodig om de definitieve doorbraak te bereiken. Met geduld, passie en timing heeft hij er voor gezorgd dat we als blije kinderen stonden te schreeuwen op ons boardje toen we de eerste keer echt de “vaar ervaring” beleefde.
  Voor Frank geldt: Veiligheid voorop en goed materiaal. Ik ben ooit geïnspireerd door mijn dochter (ook door Frank getraind) die zij: pap doe niet zo eigenwijs maar neem les van Frank dan komt het goed.
  We zijn nog lang geen goede kiters maar de dagen in Enkhuizen met Frank zijn echt de start geweest voor onze nieuwe passie: KITEN. Frank bedankt!

 • Robbie Sakkers
  12 oktober 2016

  Frank is een zeer goede/ervaren Kiteleraar – 9,5/10

  Samen met mijn broer en goede vriend hebben wij bij Frank 2x 2 uur les gehad, wat echt zeker is aan te raden. Frank zorgt ervoor dat er een duidelijke lijn in de lessen zit en bespreekt dit ook goed, tijdens de lessen geeft hij veel tips & tricks zodat je snel de kite en je board onder controle hebt en voor je het weet sta je op je board te kiten.

  Als je de instructies snel oppakt tijdens de lessen wordt hier ook direct op geanticipeerd en wordt je direct uitgedaagd met nieuwe oefeningen. Dit laatste was zeer handig aangezien wij een x-aantal jaren geleden ook al kiteles hebben gehad en daarom vooral weer alle basics goed onder de knie wilde hebben. Frank heeft er voor gezorgd dat wij weer volledig veilig en zelfstandig het water op kunnen met onze kite.

  Als je er over na zit te denken om te gaan kiten en les te nemen, dan is Frank zeker een aanrader!

  Tot snel op het water rond Schellinkhout & Enkhuizen.

 • Jeroen
  5 oktober 2016

  Frank is een topleraar! Mijn broer en ik hebben samen les genomen na >10 jaar niet te hebben gekitesurft. Frank voelt feilloos je niveau aan en past de lesstof erop aan. Binnen twee lessen (minder dan 5 uur) waren we weer helemaal bij. Verder is het ook heel gezellig: er wordt altijd gelachen tijdens de les. En tot slot, de kitespots waar Frank les geeft zijn ook ideaal.

 • Kristin and Manuel
  24 augustus 2016

  Within 3-4 lessons Frank taught us the basics of kite surfing so we felt confident in setting up the kite, taking it to and starting it in the water and practice starting with the board.

  Even though kiting is difficult to learn Frank always remains calm and is able to guide you where its needed while still having a smile on his face.

  We also really appreciated that Frank was always flexible.
  Frank is also teaching in english. So don’t hesitate to contact him :-).

 • Edwin
  23 augustus 2016

  Frank is uitstekende instructeur, heel rustig en professioneel. Hij laat al snel de keuzes aan jezelf, waarbij hij alleen corrigeert waar nodig. Heb meegemaakt dat we tijdens de verkeerde condities (en afhaken in kou mijnerzijds), hij de les zonder probleem, gestress en kosten annuleerde. Tenslotte is hij altijd beschikbaar voor tips met betrekking tot gear en weer (welke spot is het beste morgen?). Zijn aanpak is een verademing versus andere, overigens goedbedoelende, scholen welke ik heb geprobeerd.

  Zeker doen!

 • Jeantine
  14 augustus 2016

  Frank geeft fijn les; goede aanwijzingen, maar ook niet te veel en goed afgestemd op de persoon. Ik had les met mijn dochter van achttien en Frank gaf ons persoonlijke tips. Wat ik ook heel fijn vond dat er ook aandacht was voor de veiligheid bijvoorbeeld bij het oplaten van de kite en het halfwinds Bodysurfen. Rustig en professioneel vond ik Frank.

 • Erik van Vonderen
  4 augustus 2016

  Gezien eerdere, mindere ervaringen was het 1e doel van mijn kitesurfangst (wind, vlieger) af te komen. Frank is in staat gebleken dat vrij snel weg te nemen. Misschien ook wel gezien zijn didactische achtergrond. Zijn aanpak is heel pragmatisch en volledig afgestemd op wat je al kunt, wat je wilt en hoe je alle informatie verwerkt (analytisch, direct toepassend, etc.). Wat goed werkte bij mij was dat iedere les een doel had waar je in 2 uur naar toe kunt werken. Wellicht ben ik niet de snelste leerling (52 jaar), ik voel wel dat ik stapje-voor-stapje verder kwam. Waar ik echt wat aan had waren de kleine, gedoceerde aanwijzingen: bv. voorste voet iets anders plaatsen of wat meer druk op de hakken te geven. Frank ziet dat haarscherp zonder jou een overload aan info te geven.
  Ik kan jong & oud aanraden om lessen bij Frank te nemen. En de materialen die bij de lessen inbegrepen zijn, zijn uitstekend.

 • Jeroen van Wely
  13 juli 2016

  Na wat rondgekeken te hebben op internet viel mij de persoonlijke uitstraling van de website en aanpak van de lessen op. Na telefonisch contact bleek het geen enkel probleem om samen met mijn zoon van 12 jaar lessen te nemen. Niet afzonderlijk maar samen in het water. We hebben meteen maar een les gepland.
  Tijdens de eerste les was het erg koud maar met twee wetsuits over elkaar, handschoentjes, schoentjes en een cap zagen we het helemaal zitten. De rustige, persoonlijke en directe manier van lesgeven gaf mij een veilig en betrouwbaar gevoel.
  Inmiddels hebben we de laatste les gehad en zijn we ook al zelfstandig gaan kiten. De aanpak en manier van lesgeven hebben zeker bijgedragen aan het feit dat we na de eerste les hebben doorgezet en ik er nu, samen met mijn zoon, een nieuwe hobby bij heb.

 • Niels Greidanus
  6 juli 2016

  Na vorig jaar slecht les gehad te hebben bij een andere kite school. Met het advies om zelf verder te oefenen heb ik dat gedaan en kon niet het water uit komen. Na meerdere malen weg geblazen te zijn. Kwam ik tot de conclusie dat mijn vaardigheden niet voldoende waren om zelfstandig te kunnen kiten.
  Via internet uit gekomen bij Frank en daar les gehad op een echt professionele manier waarbij bijvoorbeeld ook veel op je houding gelet wordt. Na een paar lessen waarbij de leer curve een stuk stijlen was dan bij de andere school was het vertrouwen er weer om het zelf weer te gaan proberen. Frank blijft me ondersteunen nu ik het zelfstandig doe. Niet alleen met de verhuur van de juiste kite voor de wind die er dan staat maar Let ook op of je niet de mist in gaat.
  Al met al professioneel les gehad met goeie na zorg. Ik heb er een super leuke hobby aan over gehouden.
  Een aanrader voor iedereen!

 • Bas
  27 juni 2016

  Frank is rustig, professioneel, niet van zn stuk te krijgen en heel fair in zn communicatie. Zo viel de wind de afgelopen maand nogal tegen, Frank laat je in dat geval ook echt niet op komen dagen voor niets. Daarnaast waardeer ik zijn advies van de afgelopen les: koop lekker een setje en ga het zelf proberen.

  Dank voor de mooie middag gister Frank!

 • Jim Doherty
  4 juni 2016

  I took 4 lessons from Frank last week. The instruction was outstanding. Very clear, secure, precise. Frank is involved, calm and professional. He always seemed to give just the right tip to keep me progressing in the good direction.

 • Tiago
  1 juni 2016

  Frank’s lessons are a very learningful experience. Frank has a very personal attention to the learners and knows precisely what to tell in every moment to steer the progression. He demystifies every movement in a very easy language, so that we can easily execute it. I still have a way to go by myself but I believe that I have learned in the lessons every technique I need to kite. I strongly recommend Frank & Free School to those who want to learn kitesurf!

 • Paul
  8 mei 2016

  Ik zag Frank in zijn auto zitten bij Volendam en dacht gelijk: van hem zou ik wel les willen hebben. En mijn gevoel werd niet teleurgesteld. Frank weet precies aan te geven wat wel goed gaat en wat niet, waardoor ik vrij snel progressie heb weten te maken. Het is nu even tijd om zelf verder te oefenen, daarna neem ik vast nog wel een les bij Frank om op een vlotte manier weer verder te komen! Een betere manier om Frank aan te bevelen is er niet denk ik.

 • Michiel
  22 april 2016

  Via mijn vader die voorheen met Frank op de gouwzee windsurfte ben ik bij Frank terecht gekomen en hier heb ik geen seconde spijt van gehad. De rustige en duidelijke manier van uitleggen zowel op het land als op het water heeft ervoor gezorgd dat het altijd veilig en gecontroleerd verliep. Hierdoor heb ik de lessen als erg plezierig ervaren en heeft Frank mij ontzettend geënthousiasmeerd om zelfstandig verder te gaan met kiten.
  Daarnaast heb ik erg goed advies gekregen over materiaal en het omgaan met weersomstandigheden

  Kortom een aanrader!

 • Vincent & Annet
  26 november 2015

  Het aanbod van Kite scholen is groot maar wat zijn wij blij dat we hebben gekozen om bij Frank te gaan lessen. We vonden het best spannend allebei maar in het bijzijn van Frank hebben we ons geen moment onveilig gevoeld.
  Zijn rustige, persoonlijke en geduldige manier van lesgeven maken van elke les een feestje en ook als het even niet lukt zorgt Frank er toch voor dat je met een goed en positief gevoel uit het water komt. Hij weet je net dat stukje zelfvertrouwen te geven wat nodig is om het kiten onder de knie te krijgen.
  Naast het lesgeven zelf is het erg prettig afspraken maken met Frank en informeert hij je ruim van te voren welke locatie het wordt.
  Wat ons betreft kun je je geen betere instructeur wensen!!!

  Vincent & Annet

 • Laura
  29 oktober 2015

  Ik ben via een vriendin, die al les had gehad, bij Frank terecht gekomen. Ik was op zoek naar iemand die weet wat hij doet en bij wie ik me veilig zou voelen tijdens het leren. Ik had het niet beter kunnen treffen dan bij Frank. We hebben alles rustig opgebouwd, maar tegelijk daagde hij me ook uit. Als Frank zegt dat je iets kan of dat iets veilig is dan durf je het ook 100% te doen. Hij legt alles uit en zo nodig ook 100 keer, met veel geduld. Hij blijft voortdurend bij je en is gefocust met de les bezig. Hij haalt het maximale uit je lestijd en je maakt snel stappen. Verder denk ik dat hij een goede prijs kwaliteit verhouding biedt. Hij heeft altijd zijn materiaal netjes voor elkaar en het ligt meestal al klaar als je aankomt. Ik ben blij dat ik mijn basis bij Frank hebben kunnen leggen. Nu ga ik zelf verder en vooral veel meters maken 🙂

 • aziz
  25 augustus 2015

  De lessen die ik heb gehad waren top heb het naar me zin gehad en als zeer prettig ervaren. De apparatuur zijn nieuw en goed, maar wat ik belangrijker vond was zijn duidelijke manier van les geven, humor, eerlijkheid en zijn geduld. De laatste les heb ik van kelly gehad zij is Nederlands kampioen kitesurfen onder vrouwen. Was een top les nog een paar goeie tips gehad en ook zij is zeer duidelijk en goed. Ben zeer tevreden over allebei. Mocht je twijfelen om les te nemen kan ik alleen nog zeggen het was echt elke cent waard. dus gewoon doen!!!!!!

  nogmaals Frank en kelly bedankt voor alles.

 • romy
  19 augustus 2015

  Door de les van Frank had ik het snel onder de knie, na 2 lessen kon ik al varen. Nu moet ik zoveel mogelijk oefenen, maar ik kan altijd nog bij Frank voor advies terecht. De lessen vond ik erg duidelijk en heel gezellig! Omdat ik pas 15 jaar ben vond ik de eerste les een beetje spannend, maar Frank had alles goed en rustig uitgelegd zodat ik niet meer zenuwachtig was. De tweede les had ik van Kelly en dat was ook heel leuk en gezellig. Ik had nooit gedacht dat ik na twee lessen al heen en weer kon varen. Tot op het water!

 • Olivier
  29 juli 2015

  Afgelopen maand samen met een vriend meerdere lessen gehad van Frank. Deze lessen als zeer prettig ervaren. Frank geeft de juiste aanwijzingen waardoor je snel in staat bent meters te maken op het water. Zeker een aanrader als je van een professionele leraar les wilt hebben en op een verantwoordelijke manier wil leren kitesurfen.

 • Michel
  8 juli 2015

  Al na 3 lessen (van 2 uur) bij Frank was ik in staat om zelfstandig het water op te gaan 🙂 Uiteraard komt echte ervaring pas na de nodige kilometers maar het heeft een prettig gevoel om met goede kennis van je kite het water op te gaan.

  Frank heeft er in 2 lessen voor gezorgd dat ik mijn eigen kite onder controle had, en een waterstart kon maken. De 3e les hebben we nog besteed aan een waterstart, het veilig op en neer laten van van mijn kite en de nodige veiligheid instructies. Ik vond het heel fijn om met mijn eigen materiaal te mogen lessen, al is dit niet nodig, materiaal is aanwezig.

  Ik heb de lessen als zeer aangenaam ervaren. Frank is zeer flexibel in de tijden, op de dag voor je les stuurt hij een bericht of de les kan doorgaan of dat het verplaatst moet worden bij te weinig wind. Als op momenten tijdens de les er onvoldoende (of te veel) wind staat kan het zijn dat hij beslist een les af te breken (de niet geleste uren hoef je niet te betalen). Tijdens de lessen waren de instructies en tips erg duidelijk, er heerst een heel relaxte en ontspannen sfeer.

  De eerste keer zelfstandig het water op gaan is altijd spannend, maar Frank heeft er totaal geen probleem mee als je gaat kiten op locaties waar hij op dat moment les geeft. Indirect geeft dit een fijn en veilig gevoel, ondanks hij er niet “voor jou” is, is zijn aanwezigheid wel fijn. Samen met een aantal oud cursisten van Frank spreek ik nu regelmatig af om gezellig te gaan kiten. Daarnaast heb ik 2 vrienden van mij bij hem op les gezet.

 • Walter Bakkum
  28 juni 2015

  Vorig jaar augustus begonnen samen met mijn zoon 14 jaar en dochter 12 jaar.
  Frank en de andere instructeurs zijn erg bekwaam in les geven jij staat op de eerste plaats.
  En vooral veiligheid je zit toch vast aan een Kite met veel kracht.
  Ze geven goede feedback en hebben humor vooral als je over je board word getrokken
  En valt de wind weg betaal je voor wat je heb kunnen doen wel zo netjes.
  We hebben veel plezier gehad tijdens de lessen.
  Het is ook prettig dat je Frank kan bellen om advies als je geen les meer heb.
  We zullen elkaar vaak tegen komen op het water.
  Bedankt voor de mooie tijd.
  Walter, Tim en Zoë

 • Ad Visscher
  23 juni 2015

  vorige jaar begonnen met lessen en dit jaar nog twee lessen gehad met mijn eigen spullen . het is heel prettig om les te krijgen met je eigen spullen voor dat je zelfstandig het water opgaat. Frank heeft mij op een zeer prettige en professionele manier les gegeven ook het verplaatsen van de afspraken gebeurd in goed overleg . Je krijgt hier echt waar voor je geld. Top

 • Ron Hugtenburg
  23 juni 2015

  Inmiddels hebben wij vier lessen gehad. Uitstekende lessen, van Frank en ook van Rick. Nu enorme zin om kilometers te gaan maken. Echt geweldig dat wij ook als (ex)-cursist materiaal kunnen huren om zelfstandig het water op te gaan. Meer vertrouwen kun je niet krijgen !

 • Herman Mulder
  22 juni 2015

  Afgelopen weken hebben we af en toe een uur of 2 les gehad van Frank en een keer van Rick om kennis te maken met het kitesurfen. Verfrissend om na een aantal lessen weer ‘los’ te worden gelaten onder het motto: “nu is het een kwestie van veel doen, vlieguren maken”. Het was fijn om zo flexibel op het moment dat werk en wind het toelieten af te kunnen spreken. Alles gaat met rust en een aangename afwisseling van momenten van ernst (veiligheid) en relativering (als ik zeg maar een ‘minder’ moment had). Desalniettemin wordt er lekker doorgepakt, is er een logische op- en uitbouw van oefeningen en kwamen we telkens met een erg lekker gevoel weer van (eigenlijk meer uit) het water. Last but not least is het materiaal top: zowel de kitesets als lekker dikke, goed zittende pakken, (hand-)schoenen en desgewenst kappen (voorjaar). Nu zijn de kinderen (14, 17 en 18) aan de beurt en hebben met bijzonder veel plezier hun eerste les gehad.

 • Maarten
  18 juni 2015

  De afgelopen maand heb ik met veel plezier een aantal lessen onder leiding van Frank gehad. Dit heb ik als zeer prettig ervaren. Frank is erg ervaren en geeft op een zeer prettige manier les. Frank besteed veel aandacht aan veiligheid en is didacties zeer goed onderlegd, waardoor je doormiddel van duidelijke aanwijzingen en tips snel de eerste stappen in het kitesurfen zet. Daarnaast is het een pre dat je met het laatste Core materiaal mag lessen. De extra na zorg is ook er fijn. Mocht je vragen hebben over materiaal, je voor het eerst zelfstandig gaat kiten of nog wat tips nodig hebt, is Frank altijd bereid je te helpen of ondersteunen.

  Les geven is een vak en dat beheerst Frank als geen ander.

  Kortom een absolute aanrader.

 • Cesar
  2 juni 2015

  I just finished my beginner course with Frank and just can thank him for the way we took me from controlling the kite to water start and be able to start to ride the board. The fact he asked me to continue on my own and “just” need to keep practicing speaks of his honesty, not trying to sell me more classes.
  He gave the right tips, corrections and experience to get where I am and enjoy this sport and willing to continue progressing.
  Hooked in.

  Thanks! Frank.

 • Emanuel
  1 juni 2015

  Na diverse lessen bij verschillende scholen te hebben geprobeerd, uiteindelijk via internet bij Frank terecht gekomen. Na de eerste les waren we meteen verkocht en hebben we niet meer verder gezocht. Ik en mijn vriendin hebben gezamenlijk een aantal lessen bij Frank gevold. Meteen al bij de eerste les bleek dat wij onvoldoende kennis hadden van de basisprincipes rondom veiligheid. Na deze basisprincipes ons eigen te hebben gemaakt, zijn we m.n. gaan oefenen op de waterstart. Erg duidelijke instructies. Nadat Frank ons heeft geadviseerd over het juiste materiaal, hebben we nu ook ons eerste eigen setje gekocht. Nu is het tijd om zelf te oefenen, maar we zijn zeker van plan om over een tijdje weer een bijschaaflesje bij Frank te nemen.

 • Daniël
  25 mei 2015

  Op advies van een kennis van me terecht gekomen bij de kitesurfschool van Frank.
  Samen met twee vrienden ben ik begonnen en hebben we les gekregen van Rick. Helemaal top!
  Om daarna wat sneller progressie te boeken heb ik zelf nog privé les bij frank genomen. De manier waarop Frank les geeft is erg fijn. Zo geeft hij tijdens het oefenen duidelijke tips. Frank geeft ook eerlijk aan als er te weinig wind is en het dus beter is om op een andere dag met betere condities te gaan.

  Nu 5 dagen in Lanzarote verder oefenen en dan zelf een kitesurfset aanschaffen.

  Bedankt voor alle goede hulp, ik zal je zeker aanraden bij vrienden en kennissen!

 • Karin
  17 mei 2015

  Frank geeft op een rustige en gestructureerde manier les, hij ziet wat beter kan, maar ook wat je al goed doet! Een fijne manier van lesgeven, waarbij je duidelijk vooruitgang ziet. Ik heb Frank ervaren als enorm flexibel, na een berichtje was een afspraak vaak zo gemaakt. Frank is eerlijk over wanneer hij vindt dat je zelf aan de slag kunt en heeft tips voor hoe je dit aan kunt pakken. Frank bedankt!

 • Jurrien
  15 april 2015

  In twee lesuren een enorme vooruitgang geboekt na eerdere lessen in Spanje. Frank heeft meteen door wat je niveau is en geeft op zeer prettige en efficiente manier les, waardoor ik nu met een goed gevoel zelf aan de slag kan. Absolute aanrader!

 • Alvaro
  11 april 2015

  I had 3 lessons with frank. He is a great teacher, in every moment he know to give you good tips to improve a long the way. After the last lesson I was able to navigate downwinds and have a lot off fun. I strongly recommend to practice this sport and specially with the frank and free school. Another good thing is the locations muiderberg and schelinkhout both shallow waters perfect for beginners.

 • Menno Jansen
  19 oktober 2014

  Mijn dochter en ik hebben bij frank 4 lessen gevolgd en zijn verkocht aan het kitesurfen ,frank geeft op een rustige en duidelijke manier les en verteld precies wat je goed en fout doet en je ziet dat hij het met vol enthousiasme les geeft wij kunnen alleen maar zeggen wil je goed en veilig leren kiten dan moet je bij frank zijn. Frank bedankt voor de lessen en we komen elkaar zeker tegen op het water.

 • Alexander
  17 oktober 2014

  In de afgelopen periode heb ik 3 lessen bij Frank gevolgd. De lessen zijn mij uitstekend bevallen! Als gevolg van enkele lichamelijke tegenvallers in de afgelopen jaren was ik enigszins behouden (ondanks dat ik vroegere regelmatig windsurfde) om met kiten te beginnen. Echter dankzij de rust en de duidelijke instructies van Frank kon ik mijn voorzichtigheid/behoudendheid snel laten varen en me volledig focussen op datgene waar voor ik op het water ben, Kiten!! De derde les verschillende malen enkele honderden meters gevaren, de lessen hebben resultaat gehad :-). Inmiddels in mijn set binnen en kan ik nu zelf verder oefenen. Frank dank, en we hebben contact.

 • Lizet
  17 oktober 2014

  Ik kan iedereen aanraden bij Frank les te nemen!
  Hoe spannend ik het ook vond ik heb mij altijd veilig en op mijn gemak gevoeld. Frank en Floortje leggen alles rustig, duidelijk en in je eigen tempo goed uit. Door de persoonlijke aandacht en betrokkenheid geven ze je goede tips en vertrouwen. Daarnaast is het ook nog eens erg gezellig.
  Frank en Floortje zijn professionele instructeurs met een passie voor de sport en dat dragen ze uit.

  Ik kan met vertrouwen gaan kiten op Zanzibar!

  Frank en Floortje bedankt voor de fijne lessen en gezelligheid! Tot ziens!

 • raymond looze
  21 september 2014

  Na eerst een hele vervelende Kite surf les ervaring in Zandvoort bij de Spot te hebben gehad kwam ik op Frank zijn website. Het verschil met vele anderen Kite leraren is dat Frank een echte docent is en ook in het onderwijs actief is geweest als gymnastiek docent. Zijn didactische kwaliteiten zorgen ervoor dat je snel de sport onder knie krijgt. Hij analyseert snel wat je niet of wel goed doet en kan door juiste aanwijzingen en instructies bijsturen.Of hij weet met handige (tussen) oefeningen je de juiste richting in te “sturen”. Kortom, een echte docent. En tenslotte uiteraard heeft hij een enorme passie voor de sport en het vak van instructeur! Ik kan iedere startende kite surfer Frank aan bevelen!

 • Huub
  16 september 2014

  Afgelopen zomer een paar lessen gehad van Frank: absolute aanrader! Heldere uitleg met duidelijke voorbeelden en Frank werkt met een aanstekelijk enthousiasme waardoor je snel stappen kunt maken. Je merkt dat hij er zelf veel plezier in heeft en vooral andere mensen in aanraking wil laten komen met deze mooie sport. Kortom: als je wilt leren kiten –> ga naar Frank!

 • Tom
  31 augustus 2014

  Ik heb als beginner, samen met een vriend, lessen van Frank gehad en die zijn zeer goed bevallen! Je merkt dat Frank erg bekwaam is in Kitesurfen en goed in staat is dit over te brengen. Door zijn goede uitleg is hij in staat je precies te vertellen wat er goed en fout gaat waardoor je het kiten snel onder de knie krijgt. Daarnaast is Frank erg flexibel in zijn lestijden en valt er ook nog wat te lachen. Ik raad Frank aan iedereen die overweegt kitesuflessen te nemen aan!

 • Luca
  31 augustus 2014

  Mijn broer is al een tijdje aan het Kyte surfen en is begonnen bij Frank. Op zijn advies ben ik met de lessen bij hem begonnen.
  Duidelijke theorie in combinatie met goeie begleiding tijdens de actie in en op het water:) Hij ziet snel wat je fout doet en brengt dat ook op een prettige manier. Veel dingen heb je namelijk helemaal niet door tijdens deze multi task actie sport!
  Ook een zeer groot aanstekelijkheids gehalten door zijn liefde voor de sport! Dus absoluut een aanrader!
  Na een paar lessen mag ik nu zelf in gaan oefenen dus Frank doet het goed:)

 • Hans
  31 augustus 2014

  Na een paar jaar geleden gelest te hebben in het buitenland, was het mij nog niet gelukt om echt een waterstart te maken. Dit jaar besloten om in NL prive les te nemen, om ook echt te leren wat er nou precies fout gaat. Frank kon mij precies vertellen hoe en waarom ik over het board vloog en waarop ik moest letten om dat dus te voorkomen.

  Na een paar lessen eindelijk stukjes gevaren!! Bedankt Frank!!

  Ik kan een ieder Frank als kite instructeur aanraden!

 • Quinten
  29 augustus 2014

  Frank geeft veilige, duidelijke en erg leuke lessen. Hij besteedt veel aandacht aan de veiligheid en zorgt ervoor dat je als cursist een veilig gevoel hebt. Het enthousiasme van Frank is motiverend en zorgt voor een leuke sfeer tijdens de lessen. Ook na de lessen is Frank bereid om nog tips en advies te geven over het aanschaffen van materiaal etc.

 • Wieneke
  25 augustus 2014

  Samen met mijn dochter van 17 wilde ik graag op een veilige en relaxte manier leren kitesurfen. Afgaande op de referenties op deze site zijn we bij Frank terecht gekomen. Dat is een goede keus gebleken. Frank leert je stap voor stap de basis van het kiten onder de knie te krijgen. Hij is enthousiast wanneer je de eerste meters op het board staat en hij geeft duidelijk aan waarom je er na een aantal meter weer afvalt……We hebben erg genoten van de lessen en gaan zeker door met kiten!

 • René
  23 augustus 2014

  Wij hebben eerst een kennismakingsclinic met Frank gedaan en zijn daarna heel enthusiast geweest om door te gaan. Frank bouwt de lessen echt heel goed en gefocust op. Niet te veel gedoe over dingen die niet van belang zijn maar wel alles wat jij nodig hebt om veilig en gecontroleerd te kiten.
  De organisatie was heel flexibel en vrij. Alleen de plaatsen zijn heel moeilijk te bereiken als je geen auto hebt.
  Dank je wel Frank voor deze leuke ervaaring!

 • Pieter
  20 augustus 2014

  Via Frank heb ik op een erg prettige manier kennis gemaakt met de kitesport. Hij is geduldig, realistisch en flexibel en niet te beroerd om een les af te breken als de condities niet meer geschikt zijn voor een goede leservaring. Ik keek altijd echt naar een weekend met een geplande les !

  Na deze kennismaking nu mijn eigen set aangeschaft om zeker door te gaan met kiten!

 • Thomas
  13 augustus 2014

  Toples gehad van Frank. Hij paste de les moeiteloos aan aan mijn niveau en wensen en stond me nadien nog bij met adviezen. Binnen no-time stond ik op het bord te varen. Ik kan Frank aan iedereen aanraden!

 • alex
  13 juli 2014

  Na zoeken op internet om kitesurf les te nemen kwam ik uit bij Frank. De keuze is vooral gedaan op gevoel, tekst website en ervaringen. Ik had totaal geen ervaring met kitesurf of windsurf. Dus vanaf nul beginnen. Frank heeft dat goed en gedegen uitgelegd. Alle facetten om te leren kiten en omgaan met je kite zijn doorgenomen. Na de waterstart heb ik mijn eigen spullen aangeschaft om verder te oefenen. Het voordeel van kitesurf leren op het IJsselmeer tov de zee is natuurlijk: je kan er makkelijk staan, geen stroming en golven.

 • Willemien
  30 juni 2014

  Na eerst 3 lessen gehad te hebben bij Zandvoort, waar de stroming te sterk was en er veel golven waren, lukte het me niet om een waterstart te kunnen maken. Echter had ik wel al een kite en board gekocht dus wilde ik het toch heel erg graag leren. Via een vriendin van mij kwam ik bij Frank. Hij kiest spots op het ijsselmeer uit afhangende van de wind en geeft op een erg prettige en rustige manier les.

  Afgelopen week 2 lessen van hem gehad. De eerste in m’n eentje en de tweede met een vriend samen. Beide lessen waren erg goed en hadden we erg veel geleerd. Hij geeft goede tips, persoonsafhankelijk en daardoor kom je gemakkelijker verder in het leren. Beide kunnen we een waterstart maken en wegvaren. Dankjewel Frank voor de leerzame en leuke lessen.

 • Nick van de Kar
  26 juni 2014

  Daar ik vorig jaar mijn hand gebroken had met kiten was ik het vertrouwen kwijt.
  Door de rustige manier van les geven, het tijd nemen om alles goed uit te leggen heb ik mijn plezier terug gevonden in het kiten.

  Frank geeft duidelijke uitleg en zorgt ervoor dat je vol zelfvertrouwen weer op het board staat.

  Thanks Frank!

 • 15 juni 2014

  Na eerder 2×4 uur kiteles in het buitenland (hoge golven, water waar je niet kan staan, al zeeziek voordat les was begonnen, …) had ik het gevoel dat je veel meer uit een kiteles zou moeten kunnen halen en voelde me nog niet klaar om zelfstandig aan de slag te gaan. Na gisteren slechts 2 uur les van Frank kreeg ik het echte gevoel te varen in plaats van er na 10 meter af te vallen en heb vertrouwen gekregen om zelfstandig verder te gaan. Het gevolg van heldere uitleg en oefenen op een specifiek gekozen locatie met ideale condities. Objectief advies over lessen en materiaal op de koop toe (had om 3 uur les gevraagd maar Frank dacht gezien mijn historie ook met andere boardsporten dat ik aan 2 uur genoeg zou hebben).
  De site van Frank was veelbelovend maar de praktijk overtrof mijn verwachtingen! 🙂

 • Mariska
  11 mei 2014

  Afgelopen vrijdag van Frank les gehad. Wat een leuke vent! Met veel wind 5-7 straalt hij veel vertrouwen uit en vooral ook lol! Jammer dat de les maar 2 uur duurde..

 • Zimri
  9 mei 2014

  Samenvattend: kiten bij Frank is leuk en leerzaam! Ik heb er een hobby bij 🙂

 • Marnix
  8 mei 2014

  Het weer was geweldig, Beide dagen niet al te koud en een heerlijke windkracht 5.
  Perfect om mee te oefenen! En dan ook een leraar die zich heel goed kan aanpassen op het niveau van de leerling, Duidelijke aanwijzing geeft en daarnaast je ook de ruimte geeft om dit in uitvoering te brengen.
  Na de lessen kan je hem ook altijd vragen stellen over bijvoorbeeld kites of andere materialen.
  Kortom zoek je een kitesurfleraar? Kom naar Frank & Free!

 • Lech
  21 april 2014

  Hi,
  with a friend of mine I have followed a course by Frank (he also gives the lessons in English which is great).
  Frank is a very good teacher. If you have a problem e.g. with having a smooth start on the board he will come up with a set of small exercises to build up the skill. In this way he “decomposes” the problem to smaller building blocks.- Excellent approach. Frank offers the course on the “flat” water so that the learning curve is steeper than in the see where you loose a lot of time to fight with the waves.
  Frank also puts a lot of attention to the safety which I find extremely important!

  The course consisted of a sequences of exercises, and when we felt comfortable with them we moved forward and tried something else. After three lessons we managed to have a 50-100 m ride!! Which was the ultimate goal of the course.

  Overall we are extremely satisfied with the course, I’m also pretty sure we will contact Frank later to improve our technique!

  Highly recommended!

 • Lars
  15 januari 2014

  Beter laat dan nooit..

  Aug. & September 2013 bij Frank kite lessen genomen. En ik moet zeggen meer dan tevreden!

  De manier van lesgeven door Frank heb ik als zeer prettig ervaren. Heldere en een rustige uitleg, met opbouw van de lessen op het niveau wat bij jou past.
  Frank is niet het type die wil laten zien “hoe goed hij zelf wel niet is” maar zet zijn cursisten op de eerste plaats.
  Hij weet (bij mij tenminste) voor de juiste push & drive te zorgen, neemt op de juiste momenten eventueel afstand, zodat je zelf je fouten kan evalueren en verbeteren als dit nodig is.
  Frank is flexibel in het maken van afspraken voor de lessen, en “last minute” is ook geen probleem.

  Mocht je zelf twijfelen om in 2014 les te nemen,
  Ik zeg Doen! En doe het dan bij Frank & free..

 • Ruben
  29 oktober 2013

  Ik heb in de zomer twee lessen van Frank gehad. Hij wist me snel over het ‘dooie punt’ te helpen van wel uit het water komen maar meteen weer neerstorten. Simpele adviezen waar ik veel aan had. Veel beter dan andere scholen die ik heb gezien!

 • Pim Jannette Walen
  23 oktober 2013

  Vandaag mijn aller eerste kite ervaring gehad met Frank..

  I was lucky: het was zo rond windkracht 5/6! Ik hou ervan om meteen “to the bone” te gaan..

  Aan het einde van eerste les, begon ik al beetje gevoel te krijgen en Frank tuned de les erg goed naar hoe je het doet. I WANT MORE!!! 😀 😀 😀

  Over Frank: Duidelijk een man met veel ervaring en zoals anderen ook melden: relaxed, geduldig en duidelijk.. Zeker aan te raden!!

 • bob
  11 oktober 2013

  Na een wat stroeve start (ik heb geen whatsapp en daar werden de afspraak bevestigingen heen gestuurd) een fijne les gehad. Ondanks de wispelturige wind toch veel geleerd en ik ben dan ook druk bezig om een eigen set te zoeken.

 • Marije
  2 oktober 2013

  Ik kwam bij Frank terecht na eerst les te hebben gehad bij andere scholen en het was een verademing. Je merkt dat hij echt een leraar is en het leuk vindt om iemand iets te leren en niet iemand die alleen maar goed kan kiten. Veel geduld, uitleg en techniek en ondanks dat het soms erg lang kan duren voordat iets lukt, bleef hij altijd lachen. Ik heb heel veel geleerd en ga in het voorjaar zeker verder!

 • Annemieke Vredegoor
  1 oktober 2013

  Deze zomer kitesurf les gehad van Frank. De lessen waren erg leuk. Frank geeft goed en duidelijk uitleg, waar genoeg ruimte is voor vragen, maar ook de gelegenheid om zelf na te denken over de gemaakte fouten.
  De lessen vlogen altijd voorbij voor ik het wist moesten we al weer terug naar de kant!

 • Hellen Kloet De
  29 september 2013

  deze zomer is het Frank gelukt om me verslaafd te maken aan kite surfen. Ondanks dat ik niet de snelste leerling was bleef hij kalm en rustig uitleggen. Ook niet onbelangrijk het was ook nog eens errug gezellig.
  Ik kijk uit naar het voorjaar, nog 1 opfris lesje van Frank dan en dan gaan we er voor

 • Evelien
  13 september 2013

  Super goed les gehad samen met mijn broer, duidelijke uitleg, geduldig, rustig, Frank is een prima instructeur. Mijn broer en ik stonden binnen no time op het board en konden al snel onze eerste meters maken. Kortom een heel goede ervaring gehad en ik zou het zo weer doen!!

 • L.Dorren
  11 september 2013

  Privé les gehad van Frank en op een prettige manier veel geleerd. Zeer aan te raden!

 • Frank Noë
  27 augustus 2013

  Na een keer met windkracht 7 over het strand van IJmuiden te zijn gestuiterd, was de Frank and Free aanpak een verademing. Frank zorgde ervoor dat we binnen een paar lessen veilig op het board stonden. Goede tips in een altijd relaxte sfeer. Een absolute aanrader.

 • Naomi
  21 augustus 2013

  Na een aantal x niet kunnen lessen ivm geen wind deze maand toch twee x achter elkaar goed kunnen lessen, en nu na drie lessen in totaal klaar om mijn eigen set aan te schaffen! Voor duidelijke, geduldige, geen-gezeik-maar-wel kite-lessen ben je bij Frank aan t goeie adres:).

 • Pim
  18 augustus 2013

  Na wat lessen gevolgd te hebben in het buitenland besloot ik dat het tijd was voor wat duidelijke Nederlandse instructie. En dat is precies wat Frank biedt: duidelijke no-nonsense uitleg op geduldige wijze gebracht. Een verademing na instructies als “you just have to feel it” waar je als zoekende beginner niet op zit te wachten. Mijn eerste les moesten we helaas afbreken omdat de wind ging liggen. De week erna hebben we de resterende tijd in de avonduren ingehaald. Hieruit blijkt wel dat bij Frank de cursist en het leren onder goede omstandigheden centraal staan, precies zoals hij claimt op zijn website.

 • Jorden
  5 augustus 2013

  Frank is een prima instructeur en een prima kerel. Zeker een aanrader om lessen bij af te nemen. Met goede aanwijzingen en een juiste dosis geduld heeft mij zeker de goede richting op gestuurd. Thanks Frank!

 • Wietse
  24 juli 2013

  Ik was al een tijdje op zoek naar een goede kiteschool toen ik via het VU sportcentrum bij Frank terecht kwam. Wat mij erg aanspraak was dat Frank een ex-gymleraar is en alle lessen zelf geeft. Ik ben erg blij met mijn keuze. De sfeer tijdens de lessen was erg prettig en ik heb mij nooit onveilig gevoeld. Ik kan Frank & Free van harte aanbevelen!

 • Ramon en Lisa
  21 juli 2013

  Waar ga je kite lessen nemen als je zelf sport geeft op de middelbare school en de ander het CIOS heeft gedaan en dus graag een instrucuteur wilt met lesgeefkwaliteiten? Wij kwamen uit bij Frank. Waarom? Hij geeft les aan max. 3 pers, waardoor de kwaliteit van de les en kwantiteit worden gewaarborgd en Frank heeft zelf ook les gegeven in het onderwijs en bezit dus over leesgeefkwaliteiten. De veiligheid staat voorop waarna hij didactisch lesgeeft (juiste opbouw). Daarnaast geeft Frank les op het IJselmeer wat erg fijn is. Je kan overal staan waardoor je het sneller op pakt en niet eerst een half uur achter je board aan moet zwemmen vanwege de golven. Dit is zonde van je lestijd en je voelt je een stuk veiliger. Ook al wil je uiteindelijk op het strand kiten, wij adviseren om eerst je vaardig te voelen op het meer. Aangezien Frank ook geen commercieel bedrijf is krijg je meer persoonlijke aandacht, ben je geen nummertje en kreeg je altijd van hem les. Hij is dus op de hoogte van je behaalde niveau na elke les en gaat daar vervolgens mee verder in de volgende les.
  Ook kan je Frank altijd mailen als je een vraag hebt!

  Wanneer je zelf even je geduld verliest als het wat minder gaat blijft Frank een geduldig persoon. Erg fijn 🙂
  Door goede aanwijzingen pak je het vervolgens snel weer op.
  In voor een grapje is Frank ook altijd! Heb je nog geen nat pak gehaald, dan zorgt hij wel even dat je een nat pak haalt. Overigens wel veilig 🙂 We moeten immers geen sterralures krijgen! Overigens wel jammer dat wij hem niet even op zijn plaat hebben zien gaan.

  Dus al met al: lessen bij Frank, wij zeggen DOEN!
  Bedankt Frank!

 • Femke
  11 juli 2013

  Frank geeft heel gestructureerd en rustig les, zodat je echt het gevoel hebt dat je goed voorbereid het water in gaat. Je voelt je ook rustiger doordat je weet dat hij echt bij je is en doordat je zo goed van tevoren hebt geleerd wat je moet doen, ook als het even mis gaat.

  Maar wat ik allerfijnste vond aan de lessen bij Frank, is dat hij er zo duidelijk zelf plezier in heeft! Echt super motiverend als je eindelijk voor de eerste keer op je board staat en Frank dan ook luid hoort juichen “JAAAAAAH GOED ZO” 😀

 • Martijn Loef
  11 juli 2013

  Bij onze les had veiligheid de prioriteit en dat was precies de bedoeling. Duidelijke instructies maakte dat de leercurve steil was, we gingen vlotter vooruit dan gedacht. Bovendien een humorvolle instructeur dus dit waren geslaagde uurtjes.

 • Laura
  26 juni 2013

  Ik heb samen met een vriendin twee keer les gehad van Frank en het is zeker goed bevallen! of ik kiten leuk vind weet ik nog niet zeker 😉 maar de lessen waren heel goed en precies waar ik naar op zoek was! Een instructeur waar je je veilig bij voelt en die precies aangeeft wat je fout doet! Ik had niet verwacht dat we zoveel zouden leren in maar twee lessen. Als je een goede kite instructeur zoekt zou ik Frank aan iedereen aanraden!

 • Erika
  24 juni 2013

  Ik heb 2 uur les gehad van frank, heel relaxed! Rustige uitleg en gaf mij een zeker gevoel! Geeft preciese aanwijzingen die bij mijn niveau pastte. Hij zag goed wat ik wel en nog niet goed kon! Heel fijn ook dat de tijden erg flexibel zijn! Ook zelfs nu ik geen les krijg staat hij open om tips te geven etc.
  Relaxed is t! En zo moet t zijn!

 • charly
  23 juni 2013

  We really enjoyed doing our lessons with Frank in spring 2013. High standard lessons with good instructions, good equipment and laid-back teacher. After 3 sessions, we are able to perform independent and love kitesurfing. When you are international, you learn a little dutch as well 😉

 • Lisan
  17 juni 2013

  7 lesuren gehad van Frank.
  Prima instructeur. Goeie uitleg en feedback op alle details. Veiligheid staat voorop.
  Flexibel qua planning. Voor mij heel prettig.
  Ook tips mbt de volgende stappen zoals materiaal enz.
  Bedankt Frank en tot ziens op/bij t water.
  Lisan

 • pelle
  26 mei 2013

  Bas (reactie 30-04-2013) je legt me de woorden in de mond!
  Na enkele lessen op zee tijdens vakantie (tot aan waterstart en enkele meters varen) heb ik 2uur met Frank gelest op Muiderberg.
  In plaats van meteen aan de slag te gaan met het doorpakken van waterstarten (die neiging heb je snel als beginneling) nam Frank eerst zeer gestructureerd de basisstappen van kitecontrole, houding en waterstart op het land en in het water opnieuw met mij door om vervolgens rustig, gestructureerd en zeer gericht advies te geven.
  De adviezen van Frank komen aan en (nog belangrijker) blijven hangen eenmaal op het water, tijdens de waterstart en vervolgens het varen. Daarbij blijft Frank in de buurt in het water om feedback en tips te blijven geven.
  Frank is voor mij (vreemd om over iemand te zeggen na 1 les) een uitstekende kiteleraar met zeer veel kennis, kunde en didactische vermogens, maar daarbij ook nog een ontzettend aardige en geestige man.

  Frank bedankt!

 • Lizan
  2 mei 2013

  Ik heb nu 2 lessen gevolgd bij Frank en dat ga ik zeker vaker doen!
  Ontzettend veel geleerd in een korte tijd zelfs aan het einde van de 2e les al even op het board gestaan.
  Frank legt met veel geduld uit en geeft vrolijk en relaxt les, hierdoor ben je dat zelf ook.
  Ik vond het leren kite surfen een hele leuke ervaring.
  Bedankt Frank!

  Groetjes LizN

 • niels
  2 mei 2013

  Ik vond het heel leuk, ik heb in korte tijd veel geleerd over kite surfen.
  Ik kon de tweede les ook al even gestaan, Frankt gaf op een hele leuke manier les. En ik denk dat ik in de toekomst wel vaker ga kite surfen.

  Heel erg bedankt
  Groetjes Niels

 • Bas
  30 april 2013

  Ik had reeds wat lessen gehad op zee en wilde voor het eerst alleen gaan oefenen op schellinkhout.
  Echter voelde ik mij nog niet zeker genoeg en heb ter plaatse bij Frank aangeklopt voor 2 uurtjes les.

  Dit was, zoals anderen hier zeggen, een verademing!
  Door zijn grondige uitleg en het duidelijke “waarom” blijft de informatie goed tussen de oren zitten en ga je met enorme sprongen vooruit. Je kan goed lachen met Frank, maar er ontgaat hem werkelijk niks, na een mislukking vraag je “wat ging er mis” en je krijgt steevast en gericht de stappen te horen die je zou moeten maken, voor je het weet sta je op het board. Het blijkt maar weer, lesgeven is en blijft een vak apart!

  Doe jezelf een lol, leer het goed, veilig en heb er de rest van je leven plezier van, les bij Frank.

  (Frank, bedankt man!)

 • Ronald en Maarten
  20 oktober 2012

  Beste Frank,

  Via een kitesurfer die we op Schellinkhout spraken kwamen we bij jou terecht, in de middag dat we les kregen van jou hebben we veel geleerd, het starten gaat nu al veel beter en gecontroleerder en we gaan vol goede moed zelf weer verder oefenen, wellicht doen we in de toekomst nog een keer een beroep op jou als we weer toe zijn aan een volgende stap.

  hartelijke groet

  Ronald en Maarten

 • Ronald en Maarten
  20 oktober 2012

  Beste Frank,

  wij hebben veel geleerd van jouw tips en aanwijzingen de laatste keer, de start gaat nu al veel beter.
  We gaan nu weer even flink oefenen en wellicht maken we in de toekomst nog eens gebruik van jouw expertise

  hartelijke groet

  Ronald en Maarten

 • Jennifer
  17 oktober 2012

  Na een tip van mijn collega heb ik een aantal lessen gehad van Frank. Ik had absoluut nog geen ervaring, maar direct al prettig begin met goed uitleg en ik wist precies waar ik aan toe was. Ook de sfeer tijdens de les en de manier van tips en uitleg geven vond ik super! Lekker rustig aan en geduldig. Ook heb belang van veiligheid voor jezelf en de omgeving wordt goed doorgenomen. Daarnaast is Frank altijd bereikbaar voor vragen over materiaal, weer en andere tips. Erg fijn! Ik ben absoluut heel blij dat ik bij hem begonnen ben met het leren kitesurfen!

 • Alexander
  1 oktober 2012

  Na drie lessen op Scheveningen was het een verademing om bij Frank te lessen. Perfecte uitleg over materiaal en techniek, na één les alle hiaten opgevuld en varen.

  Als je het echt wilt leren, Ik zou beginnen bij Frank!

 • Jaap
  27 september 2012

  Na eerst les te hebben gehad bij een andere kiteschool ben ik uiteindelijk bij Frank terecht gekomen. Frank is heel serieus met de sport bezig en heeft veiligheid hoog in het vaandel staan. Ik heb privéles genomen en dat was top!! Heb mijn eerste meters gemaakt. Frank geeft op een hele prettige manier les, serieus, volledige aandacht, goede opbouw van de lessen. Het is mij prima bevallen en ik kom zeker terug.
  Frank, tot ziens op het water,
  groet,
  Jaap

 • Jack
  18 september 2012

  Je kan duidelijk merken dat Frank veel ervaring heeft in het lesgeven. Legt alles duidelijk uit en heeft veel geduld ook als het even niet lukt. Frank kan vrijwel altijd les geven als het maar licht is en er wind staat. Ook als je je kitepas hebt gehaald kan je hem altijd bellen voor als je iets nieuws wilt leren.

 • Laura
  6 september 2012

  Ik wilde heel graag leren kitesurfen en als je kitesurfschool intypt op google krijg je eerste alle grote kitescholen die veelal ook op zee lesgegven. Na even verder gezocht te hebben kwam ik uiteindelijk op de site van Frank terecht. Het concept en het kleinschalige sprak mij aan. Ik vind het prettig om continuïteit in de lessen te hebben doordat je steeds les krijgt van dezelfde persoon. Via de mail contact gezocht, waarop een zeer snelle reactie kwam en we een datum konden plannen voor de eerste les. Helaas toen te weinig wind en voor ik in mn auto stapte kreeg ik daar bericht over zodat ik niet voor niets kwam. Dit een paar keer gehad en ook dat we in het water stonden en de wind viel weg. Les onderbroken en een andere keer afgemaakt, allemaal prima geregeld. Gelukkig ook een paar dagen echt goede wind waardoor ik de basis onder de knie heb gekregen. Het scheelt dat ik doordeweeks regelmatig vrij ben waardoor er niet te lange tijd tussen de lessen zat en ik dus vrij snel alle lessn heb kunnen volgen. Nu van hieruit verder gaan oefenen waarbij ik voor vragen ook nog gewoon bij Frank terecht kan. Frank legt alles op een rustige manier en met heel veel geduld uit. Kortom; een aanrader als je kitesurfles wilt gaan volgen!

 • boukje
  6 september 2012

  Ik heb bij Frank hele goede kitesurf lessen gehad. Gekozen voor 1 op 1 lessen en ook per les 2 uur achter elkaar. Er zat een goede opbouw in. Beetje theorie en dan wel gelijk beginnen in de praktijk en in/op het water. De lessen waren helaas wat ver uit elkaar gepland, maar dat kwam omdat er steeds geen wind was waardoor we de les moesten uitstellen. We hebben de lessen zo gepland dat ik zowel met (snoei)harde wind maar ook met een wat minder harde wind de kite heb leren controleren. De uitleg van Frank is goed/duidelijk en hij geeft je genoeg ruimte/tijd om te oefenen. Twee uur achter elkaar les heb ik als best intensief ervaren als het vallen en opstaan is met windkracht 6/7, maar dan heb ik ook wel het gevoel gehad dat we erg veel hebben kunnen doen in 2 uur tijd. Frank geeft goed advies over het materiaal en hoe je daarna zelf verder kan op welke spot e.d.

 • Pim
  23 augustus 2012

  Toevallig bij Frank terecht gekomen voor mijn laatste kitesurf les. Ik heb een zeer goede les gehad. Direct op een lekker niveau het water in en beginnen. Gelukkig ook een toplocatie uitgekozen voor deze les. Tijdens de les veel aanwijzingen waar je direct wat mee kunt doen en ook gelijk het resultaat van ziet. Na de les een goed advies gehad over zelf aan te schaffen kite materiaal. Kortom een les waar ik veel aan heb gehad!

 • Maarten en Marjolein
  14 augustus 2012

  Samen 2 sessies les gehad van Frank. Zelf 1 keer eerder een dag les gehad in Portugal 3 jaar geleden, echter niet helemaal goed onder de knie gekregen. Naast het feit dat Frank een hele fijne instructeur is leert hij je ook het nodige over de spots. Je leert kiten in ondiep zoet water, wat fijner is als je begint met kitesurfen. Je hebt geen last van golven en je leert tevens een veilige spot kennen waar je na een aantal lessen zelf aan de slag kunt gaan. Na mijn eerdere lessen in Portugal is het mij nooit echt goed gelukt om in de branding van de zee een goede start te hebben. Na de lessen van Frank deze zomer zijn we echter weer goed op weg en lukt het al aardig om veilig zelf te varen.
  Voor mijn vriendin was dit de eerste ervaring en moet zeggen dit voor haar ook een stuk makkelijker was dan hoe ik dit zelf heb ervaren in de zee. Al met al, de ervaring is zeer positief en een goede start om het kitesurfen te leren!

 • Olga
  30 juli 2012

  Via een vriendinnetje van een vriendinnetje ben ik bij Frank terecht gekomen. Samen met die vriendin ben ik in april tijdens de bikkelkorting begonnen met lessen nemen en heb gister mijn laatste les in m’n eentje gehad. Ik vond de lessen van Frank echt top. Hij legt alles goed uit, kan alles goed overbrengen en je merkt echt dat hij het lesgeven met heel veel plezier doet. Zowel tijdens een les in je eentje, als met z’n tweeën geeft hij al z’n aandacht en goede aanwijzingen. Vandaag ben ik voor het eerst alleen gaan kiten, en kon ik ook weer bij Frank spullen huren. En toen het vandaag even mis ging in het water doordat een andere kiter zijn kite in mijn kite vloog, was ook frank er weer om me te helpen waar ik echt heel blij mee was.
  Dus naar mijn mening, zeker een aanrader om bij Frank je kitelessen te nemen!

 • Thomas
  29 juli 2012

  Op de stranden van zuid-afrika voor het eerst in aanraking gekomen met de kitesport. Terug in Nederland op zoek naar een kiteschool en vanwege goede verhalen bij Frank terecht gekomen. De eerdere reacties zijn heel herkenbaar. Dat Frank in het verleden gymleraar is geweest is duidelijk te zien. Frank heeft een hele professionele maar vooral fijne manier van lesgeven, waar veiligheid (en een leuke sfeer) voorop staan. Na drie lessen en materiaal gehuurd te hebben, mijn eerste setje gekocht en ik moet zeggen er gaat niets boven het gevoel te varen met je eigen kite. Vandaag weer heerlijk op schellinkhout gevaren. Nog geen vervelende ervaring meegemaakt, kite goed onder controle, en ik kan nog steeds bij Frank terecht voor vragen en tips. Frank bedankt!

 • Agnieszka
  19 juli 2012

  Als je wilt leren kiten, hoef je niet verder zoeken, je bent bij de juiste persoon!

  Frank is ontzettend ervaren professioneel, en heeft een easy to get along with persoonlijkheid. Leren kiten gaat makkelijk met Frank als instructeur.

 • Kees
  19 juli 2012

  Na het zien van al die leuke kite sprongen en het varen met een kite. Dacht ik opeens dat wil ik ook wel kunnen. Eerst denk je aan alle beren op de weg zoals lessen nemen, oefenen oefenen oefenen en spullen kopen. Maar waar een wil is is een weg. Dus via 2 broers van me (die ook les hebben gehad van Frank) ben ik bij Frank terecht gekomen. Frank geeft goed les. Hij analyseert precies wat je moet verbeteren en dat ga je vervolgens nog een paar keer oefenen. Na lesdag 3 waren we al me windkracht 5/6 in de weer. Het ging nog redelijk ook. Een paar pogingen ondernomen om een waterstart te maken. En dit is al enigzins gelukt. Nu moet ik zelf verder gaan oefenen. Ik waardeer ook dat Frank eerlijk is in zijn zaken. Waait het te weinig dan stoppen we en hoef je ook daarvoor niet te betalen. Ook zit er tempo in de lessen dus niet onnodig veel poes pas erom heen. Kortom waar voor je geld.
  Nu ga ik snel een kite-set kopen en lekker kiten maar.

 • Arjan en Wanda
  15 juli 2012

  We hebben Frank gevonden via de reclame op zijn bus die hij op de hoek had neergezet van de parkeerplaats bij Schellinkhout. Na aanmelding voor lessen op zijn site, zijn we gelijk dezelfde dag nog benaderd door Frank, wel zo prettig omdat je natuurlijk zo snel mogelijk wilt beginnen.
  Binnen enkele dagen stond we in het water bij Schellinkhout. Frank geeft serieus les en legt duidelijk uit wat de bedoeling is en gebruikt alleen de Kite-termen die echt van toepassing zijn.
  Hij voelt goed aan op welk niveau je zit en past daar ook zijn lessen op aan. Voor aanschaf van je Kite geeft hij goede adviezen. Frank is professioneel, geduldig, flexibel, goed bereikbaar en komt zijn afspraken na, kortom een aanrader! Wij zijn klaar om meters te maken!!!!

 • D.Nas
  30 juni 2012

  Wat een verschil met de reguliere kitescholen, goede duidelijke uitleg,.na anderhalf uur eindelijk waterstarten en varen.
  je kan wel merken dat lesgeven in Frank z’n bloed zit. Nu eerst meters maken maar een volgende les volg ik zeker weer bij Frank.
  Als ik dit van te voren had geweten was ik bij Frank begonnen met lessen.

 • Remko Allertz
  18 juni 2012

  Na veel zelf proberen toch weer eens een les geboekt. Vrij snel kregen we bij frank de kite en het board onder controle en konden de eerste meters gemaakt worden, wat uiteraard fantastisch was.

  De lessen bij Frank and Free boeken snel resultaat en zijn op het juiste tempo. Frank neemt de tijd voor zijn curcisten, waardoor je snel vertrouwd raakt met de kite en de wind. Kortom top lessen gehad voor een eerlijke prijs en dus een echte aanrader voor wie wilt leren kiten.

 • Lars
  18 juni 2012

  Kiteles? Frank is de man! Bekwaam, behulpzaam en ook na de eerste lessen altijd available voor vragen etc wanneer je zelf je uren maakt. Ideale start van een mooie sport!

 • Badr Himdi
  15 juni 2012

  Het was weer helemaal top vandaag! Ik kan nu zelfstandig en vooral veilig Kiten dankzij Frank. Nu even verder oefenen. En dat Frank een top-leraar is, zoals je in de andere reacties leest, kan ik alleen maar beamen.

  In een later stadium wil ik zeker nog eens een les van hem!

 • Tomas de Goeij
  14 juni 2012

  Twee lessen gehad bij Frank, de eerste keer dat ik een kite in mijn handen had. Ik vond het mooi dat Frank goed aanvoelde in welke tempo we de lessen door gingen, in ons geval de eerste les al een beetje proberen met het boardje. Ook is Frank een echte liefhebber en kenner, hij laat bijvoorbeeld een avond van te voren weten dat we een half uurtje eerder moeten komen omdat er dan nog wat meer wind is.
  Na twee lessen was hij eerlijk; “ga eerst maar wat uurtjes maken, en dan kunnen we later nog wel een keer een les nemen”. Vervolgens volgen we Frank op zijn facebook waar hij gaat kiten zodat ik daar bij hem materiaal kan huren en nog wat kan napraten en tips vragen.
  Ik heb Frank reeds aangeraden bij een collega, en zal het zeker ook aan anderen doen.

 • Annabel
  14 mei 2012

  Frank heeft me binnen no time leren kiten. Ik had al wel een beetje board gevoel, maar met zo’n vlieger is het behoorlijk lastig. Hij gaf me goede tips en was uitermate geduldig. Ook al les je in een duo of in een drietal (waardoor het goedkoper is) hij past zijn oefeningen aan aan je kunnen. Dit was heel fijn en zo kon ik dus met verschillende mensen (en dus verschillende niveau’s) les nemen.
  Ik heb geprofiteerd van de bikkel-korting in april en sta nu met mijn eigen materiaal heen en weer te varen op de beste kite-spots! Koud was het wel, maar zonder bij te hoeven betalen kregen we een 2e wetsuit, wat zeker hielp om het koude water te trotseren. Daarna nog een paar keer voor niks of een vriendenprijsje bepaalde spullen mogen lenen tot ik helemaal compleet was. Frank heeft me hierbij geholpen en advies gegeven. En nu nog steeds kan ik hem om advies vragen en geeft hij me tips als we samen op het water staan. Naast een goede leraar dus ook een top vent!

 • greetje
  13 mei 2012

  Ik heb een aantal lessen van frank gehad en ben erg enthousiast over zijn manier van lesgeven. Ik had in Tarifa al les gehad. Bij Frank kon ik precies op mijn niveau verder gaan. Ik merkte direct het verschil bij hem te lessen en een grote, onpersoonlijke kitesurfschool. Je krijgt veel meer waar voor je geld. Hij past de les ook aan als je een vriend of vriendin wilt meenemen. En hij geeft adviezen bij de aanschaf van materiaal en ook daarna kan je hem altijd raadplegen. Kortom; veel flexibiliteit en persoonlijke aandacht. Dus als je snel en goed kitesurfen wilt leren, moet je zeker bij Frank gaan lessen!!

 • serge dalhuysen
  28 april 2012

  Frank is een ervaren professional.
  Goed, gedegen, vriendelijk, kalm, geduldig en met de juiste ‘cues’ op het juiste moment.
  Ik heb een geweldig wknd gehad!

 • Sanne Pons
  18 april 2012

  Vorige zomer ben ik door een prachtige aanbieding van Frank and Free via de VU in contact gekomen met Frank. Ik heb met heel veel plezier van zijn manier van lesgeven genoten. Hij legt alles rustig uit en schenkt veel aandacht aan veiligheid tijdens het kiten. Het mooie vind ik ook dat hij ontzettend kan genieten als een cursist iedere keer weer stapje voor stapje verbetering laat zien. Ik kan me nog goed mijn eerste stukje varen herinneren en ook hoe Frank samen met mij aan het juichen was! Echt een positieve vibe! Dit voorjaar heb ik mijn eigen kite aangeschaft. Ik wist niet echt goed hoe en wat ik moest kopen, maar door de goede telefonische tips van Frank is het helemaal goed gekomen. In april stonden we weer samen op het water om de boel op te frissen (letterlijk en figuurlijk) en nu ontvang ik af en toe een berichtje waar de wind goed is voor mij als beginnen. Kortom een ontzettend goede, professionele en meelevende kite instructeu en dus ook zeker een echte aanrader!

 • Jonas Cueni
  31 oktober 2011

  Ik heb me erg vermaakt bij de lessen van frank! na een paar lessen was ik er al klaar voor om nu elke dag te kijken wat de windvoorspellingen zijn en veilig en met plezier het water op te gaan! zeker een aanrader voor goede les waar je zeker ook je lol gaat beleven!

 • Sander
  30 oktober 2011

  Een kleine en dus flexibele school met een goed opgeleide instructeur. De instructeur is tijdens de lessen continue gefocust, blijft vlakbij en bespreekt elk detail. Dit heeft ervoor gezorgt dat ik met privé les en een door Frank samengesteld duo nu zelf het water op kan.

  Het materiaal is goed onderhouden en voelt daarom veilig aan. De theorie is duidelijk en wordt tijdens de lessen direct in praktijk gebracht.

  Al met al effectieve lessen en gezellige middagen!

 • Sikke
  25 oktober 2011

  Met temperaturen van 5 graden en een stralend zonnetje, drie eerste lessen genomen in Oktober. Het kiten inmiddels aardig onder controle en kleine stukjes gewaterstart. Frank dank voor de lessen!

 • Carmen Bles
  13 oktober 2011

  In april dit jaar heb ik op Bonaire gewerkt, samen met een collega. Mooie gelegenheid om te leren kitesurfen, want op Bonaire waait het altijd, dus tijd zat; dacht ik. Bijna drie weken geen wind, dus teruggekeerd in Nederland met het plan in Nederland het certificaat te halen. Maar wat is een goede kitesurfschool? Gewoon maar bellen en zo lag ik op een zondagmiddag onder stormachtige omstandigheden in Katwijk in de zee. Wat voelde ik me rot; een instructeur die vanaf het strand af en toe iets roept en je verder maar laat klungelen. Voor mij gevoel was ik terug bij af. Dan maar verder zoeken. Weer op de gok eigenlijk, maar dit keer met goed resultaat. Niet alleen goede les, maar hij is ook nog gewoon leuk. Wel zo gezellig als je samen twee uur in het water staat (tenminste Frank stond en ik lag regelmatig onder, boven of naast de plank. Maar de aanhouder wint en met een certificaat in het bezit nu op een veilige manier zelf aan het oefenen. Dat staat bij Frank hoog in het vaandel; veiligheid en mijns inziens ook heel belangrijk. En ook nu nog niet geheel onbelangrijk; hij staat altijd open voor vragen en adviezen! Dus, wat let je nog! Gewoon beginnen met les.

 • Peter
  9 oktober 2011

  Prima lessen door een ervaren instructeur.
  Heb het snel onder de knie gekregen door de aanwijzingen van Frank.

  Gewoon doen!

 • Marjolein de Graaf
  7 oktober 2011

  Samen met een vriendin ben ik begonnen met kitelessen bij Frank. Wat een verademing! Wij hadden daarvoor les gehad in Frankrijk, waar we behoorlijk aan ons lot werden overgelaten… Frank geeft zeer goede uitleg, blijft dicht bij je waardoor je je veilig voelt en je merkt aan hem dat hij bedreven is in les geven door zijn achtergrond als sportleraar. Naast goede lessen is er ook ruimte voor humor!
  En wat helemaal te gek is, is dat nu wij zelfstandig het water op gaan, hij ons nog steeds tips geeft of ff helpt bij het uitzoeken van de juiste spot om te gaan (heerlijk om hem gewoon ff te kunnen smssen en tips voor de beste spots te krijgen!). Nadat ik een set had aangeschaft heb ik deze ook met hem even goed gecheckt en de rescues bekeken etc. Kortom een topleraar, waar je niet alleen goed les van krijgt, maar ook daarna nog kunt raadplegen!

 • 6 oktober 2011

  Ik heb heel prettig les gehad van Frank. Hij is een goede & vriendelijke leraar, let heel goed op wat je doet en geeft precies de aanwijzingen die je nodig hebt om beter te worden. Een groot verschil met andere scholen! Zeker een aanrader als je wilt leren kitesurfen!

Uw referentie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Enthousiast geworden? Reserveer direct online!